Сегодня: Четверг 4 июня 2020 | EUR: 19.5379 | USD: 17.4407
 
"Contabilitate şi audit" № 5, 2017
Главная » Архив журнала » № 5, 2017 » ОБНОВЛЕНИЯ В ОБНП

Privind reţinerea impozitului pe venit la sursa de plată

ÎNTREBARE: (29.1.7.84) Urmează de a reţine impozit pe venit la sursa de plată, în cazul achitării venitului în folosul persoanei fizice de la achiziţionarea plantelor medicinale?

 

Conform prevederilor art. 901 alin. (35) din Codul fiscal, persoanele specificate la art. 90 reţin un impozit în mărime de 3 % din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), pe veniturile obţinute de către acestea aferente livrării producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor şi a produselor derivate din nuci, şi a producţiei din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată, cu excepţia laptelui natural.

Totodată, potrivit explicaţiilor prezentate de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (nr. 08/1-3-213 din 12.05.2003 şi nr. 12-104/1294/885 din 17.03.2004), plantele medicinale şi aromatice fac parte din categoria producţiei din fitotehnie în formă naturală.

Prin urmare, în cazul în care întreprinderea achiziţionează de la persoanele fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), plante medicinale şi aromatice, la achitarea venitului în folosul acestora, urmează a reţine impozitul pe venit în mărime de 3 % (reţinere finală).

 

Ordinul nr. 111 din 20.05.2017

 

ÎNTREBARE: (29.1.1.15) Se va impozita venitul obţinut de către persoana fizică de la realizarea produselor lactate, precum brînza (de oi, de vaci), smîntîna, untul, în adresa persoanei juridice?

 

În conformitate cu prevederile art. 901 alin. (35) din Codul fiscal, persoanele specificate la art. 90 reţin un impozit în mărime de 3 % din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), pe veniturile obţinute de către acestea aferente livrării producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor şi a produselor derivate din nuci, şi a producţiei din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată, cu excepţia laptelui natural.

Totodată, producerea produselor lactate, precum brînza (de oi, de vaci), smîntîna, untul, potrivit prevederilor Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei (CAEM Rev. 2), aprobat prin Hotărîrea Colegiului Biroului Naţional de Statistică nr. 20/2009, pus în aplicare din 1 ianuarie 2014, este parte din diviziunea 10 „Industria alimentară”, grupa 10.5 „Fabricarea produselor lactate”. Respectiv, acestea nu  pot fi calificate ca producţie din zootehnie în formă naturală.

Astfel, în conformitate cu prevederile art.  90 din Codul fiscal, din plăţile îndreptate spre achitare în folosul persoanei fizice entitatea urmează să reţină, în prealabil, ca parte a impozitului, o sumă în mărime de 7  % din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, a întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier).

Ordinul nr. 111 din 20.05.2017 
Комментарии:
К этой статье пока нет комментариев.

Для того чтобы оставить комментарий необходимо авторизоваться.
Если Вы еще не зарегистрированы, пройдите процедуру регистрации.