Pulsul lunii decembrie

Primul pas în reducerea poverii de raportare

 

În contextul intenţiilor de a reduce povara raportării, anunţate anterior1 de către Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, a fost elaborat şi prezentat pentru consultări publice2 proiectul ordinului Ministerului Finanţelor privind aprobarea Declaraţiei DAP 243 şi a modului de completare a acesteia. Astfel, într-un singur formular vor fi comasate declaraţiile DAJ 174 şi DAS 195.

 

Formularul nou va fi utilizat începând cu perioada fiscală 2024.

 

A fost aprobat cuantumul salariului minim pentru anul 2024

 

Potrivit HG nr. 985/20236, începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul salariului minim atât în sectorul bugetar, cât şi în cel real va constitui 5 000 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în medie pe lună) sau 29,58 lei pe oră. Angajatorii nu vor fi în drept să plătească pentru o normă de muncă lunară realizată de către angajaţi mai puţin decât cuantumul aprobat. În cazul în care programul de muncă va fi, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, salariul minim pe oră se va calcula prin raportarea salariului minim lunar, menţionat mai sus, la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

 

Atenţionăm, de asemenea, că Guvernul a aprobat7 cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024, în mărime de 13 700 de lei sau în creştere cu 2 000 de lei. Acesta urmează a fi utilizat la determinarea plafonului bazei de calcul a contribuţiilor/indemnizaţiilor de asigurări sociale, venitului lunar asigurat al salariaţilor/sumei minime a impozitului unic pentru rezidenţii parcurilor IT, valorii unor pagube/daune cauzate persoanelor fizice sau juridice etc.

 

Noi reglementări privind contabilitatea şi auditul
situaţiilor financiare

 

Prin Legea nr. 320/20238 au fost aprobate modificările la Legea contabilităţii şi raportării financiare nr.  287/2017. Potrivit principalelor dintre acestea, alin.  (1) al art. 3 va fi completat cu noţiunile „entitate autonomă”9 şi „entitate-mamă de cel mai înalt rang”10, iar entităţile autonome cu venituri din vânzări ce depăşesc 15,75 miliarde de lei11 (cu excepţia celor care îşi desfăşoară activitatea de întreprinzător doar în Republica Moldova) vor include în raportul conducerii un capitol separat privind impozitul pe venit.

 

Totodată, noua lit. c) alin. (3) al art.  28 din Legea privind auditul situaţiilor financiare nr. 271/2017 stabileşte că, în cazul auditului la entităţile de interes public, la entităţile mari şi mijlocii, raportul auditorului va conţine concluzia privind obligaţia entităţii auditate de a prezenta şi a publica informaţii privind impozitul pe venit pentru perioada de gestiune anterioară perioadei pentru care se efectuează auditul situaţiilor financiare.

 

Modificările menţionate vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

 

Ministerul Finanţelor propune modificarea unor ordine

 

În legătură cu modificările operate în ultimul timp în actele legislative, Ministerul Finanţelor a prezentat pentru consultări publice proiectul12 prin care se propun următoarele modificări:

• din tabelul nr. 1 (rd. 23 col. 2 a Declaraţiei IPC 2113) se exclude sintagma „şi/sau creştere de capital” (temei: redacţia nouă a art. 901 alin. (38) din CF);

• Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate14 utilizat la completarea Informaţiei IRM 19 se completează cu patru categorii noi (175, 176, 177 şi 178) atribuite persoanelor aflate în concedii plătite/parţial plătite în cazul adoptării sau luării copiilor în plasament în serviciul de tutelă/curatelă;

• Ordinul MF nr. 126/2017 se completează cu anexa nr. 10 în care sunt prevăzute cerinţele de completare a Informaţiei IRM 19;

• se ajustează prevederile instrucţiunilor care stabilesc modul de completare a formularelor IPC 21, CAS 18-AN şi IRM 19, ţinând cont de cerinţele de raportare electronică, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

 

Dragi prieteni,

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, vă adresez cele mai sincere felicitări şi urări de sănătate, fericire, voie bună şi noroc! Fie ca în casele Dvs. să domnească dragostea, liniştea sufletească şi bunăstarea! Îmi exprim convingerea că în noul an prin eforturi comune vom contribui la prosperarea domeniului în care activăm. Ne vom strădui să vă oferim şi în continuare suportul informaţional-consultativ pe paginile revistei şi vă amintim despre posibilitatea abonării  la unul dintre pachetele propuse pentru anul 2024: PRINT, DIGITAL sau PLATINUM.

 

Crăciun fericit! La mulţi ani!

 


3 Declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională conform capitolului 101 din Codul fiscal. Reamintim că capitolul menţionat reglementează impozitarea activităţii profesionale în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii.

 

4 Declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei, aprobată prin Ordinul MF nr. 09/2018.

 

5 Declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în domeniul sănătăţii, aprobată prin Ordinul MF nr. 146/2019.

 

6 MO nr. 465–467/07.12.2023.

 

8 Lege pentru modificarea unor acte normative (prezentarea de către unele entităţi a informaţiilor privind impozitul pe venit).

 

9 Entitate care nu face parte dintr-un grup.

 

10 Entitate-mamă care întocmeşte situaţii financiare consolidate ale celui mai mare grup de entităţi.

 

11 Pentru fiecare dintre ultimele două perioade de gestiune consecutive.

 

13 Aprobată prin Ordinul MF nr. 94/2020.

 

14 Aprobat prin Ordinul MF nr. 126/2017.