Журнал “Contabilitate şi audit” » №11, 2016 » ОБНОВЛЕНИЯ В ОБНП
Постоянный адрес статьи: http://www.contabilitate.md/?mod=article&id=7124

privind acordarea scutirii personale la plecarea în concediul de maternitate


ÎNTREBARE: (29.2.3.7) Cum se vor acorda scutirile personale la care are dreptul contribuabilul în cazul în care pe parcursul anului persoana pleacă în concediu de maternitate în anul curent de gestiune?

 

În conformitate cu prevederile art. 33 din Codul fiscal, fiecare contribuabil (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire personală anuală, în mărimea indicatorului prevăzut la articolul menţionat.

Totodată, potrivit art. 35 din Codul fiscal, contribuabilul (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire anuală pentru fiecare persoană întreţinută, în mărimea indicatorului prevăzut la articolul dat, dacă aceasta întruneşte cumulativ cerinţele stabilite la alin. (2) al articolului menţionat.

Regimul fiscal şi modalitatea determinării impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajatului sînt prevăzute în Regulamentul cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 697 din 22 august 2014.

Prin urmare, potrivit prevederilor pct. 48 din Regulamentul menţionat, la efectuarea ultimei plăţi impozabile (salariu, premiu etc.) către angajata care pleacă în concediu de maternitate (graviditate şi naştere), reţinerea impozitului pe venit se efectuează cu acordarea scutirilor solicitate:

1) dacă persoana se consideră angajat de la începutul anului fiscal – pentru 12 luni;

2) dacă persoana s-a angajat pe parcursul anului fiscal – pentru numărul de luni pe perioada cărora se considera angajat, începînd cu luna următoare celei în care acesta s-a angajat şi a depus cererea privind acordarea scutirilor şi pînă la sfîrşitul anului fiscal.

Astfel, în cazul în care persoana fizică pleacă în concediu de maternitate în anul de gestiune, acesteia i se vor acorda scutirile la care are dreptul pînă la finele anului.

Ordinul IFPS nr. 860 din 05.09.2016


   © "Contabilitate şi audit", 2020
   Использование материалов сайта возможно только с письменного разрешения редакции