Și rezidenții ZEL vor fi supuși controlului inopinat
12.04.2023

Exceptarea de la aplicarea Legii 131/2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în Zonele Economice Libere nu este argumentată, este anticoncurențională și creează situații în care instituțiile de control nu pot interveni rapid și promt în situații de urgență, consideră autorii proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, care vine cu uniformizarea temeiurilor de inițiere a controlului inopinat în Legea nr. 440/2001 cu privire la zonele economice libere și Legea 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

 

Documentul este înregistrat în Parlament și vine cu intervenții în art.6 din Legea nr.440/2001, care va stabili că existența informaţiilor/indiciilor, susținute prin probe aflate în posesia organelor de control, despre existenţa situaţiilor de avarie, incident sau încălcare gravă a regulilor de securitate ori siguranţă care prezintă un pericol iminent și imediat pentru mediu, viaţa, sănătatea și proprietatea persoanelor poate devein temei pentru efectuarea unui control.

 

Amintim, la momentul de față legislația impune un șir de restricții la efectuarea controalelor în ZEL, fiind obligatore depunerea unei plângeri în scris, în lipsa căreia o instituție de control, chiar dacă cunoaște despre o încălcare, nu poate interveni.

 

Potrivit proiectului, controalele pe teritoriul ZEL ar putea fi efectuate în prezența reprezentanților administrației acesteia și a rezidentului supus controlului. În cazul în care aceștia nu participă la control, desi au fost informați în timp util despre data și ora desfășurării verificării, organul de control va efectua acțiunile în lipsa reprezentanților indicați, dar în prezența poliției. În acest caz în procesul-verbal de control se va consemna motivul lipsei reprezentantului administrației ZEL sau a rezidentului, data, ora și modalitatea de informare a acestora privind efectuarea controlului cu respectarea prevederilor Legii nr.131/2012.

 

Modificări pot fi operate și în Legea nr. 8/2005 cu privire la Portul Internațional Liber „Giurgiulești”. Autorii propun ca organele de control (cu excepția celor efectuate de către organul fiscal, vamal și de către organele de urmărire penală) să poată desfășura pe teritoriul PILG atât controale planificate, cât și inopinate.

 

Condițiile stabilite pentru fiecare tip de control le vom prezenta după aprobarea proiectului de lege.