Au fost aprobate formularele rapoartelor privind datoria publică
13.04.2023

Prima raportare de către întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public și unitățile administrativ-teritoriale urmează a fi prezentată Ministerului Finanțelor în termen de 10 zile de la contractare și/sau acordarea garanției, conform anexei nr. 1 la Regulamentul privind raportarea datoriei publice, aprobat prin Hotărârеa Guvernului nr. 1136/2007, precum și copia contractului semnat între debitor și creditor, în cazul împrumuturilor. În cazul acordării garanției de către unitățile administrativ-teritoriale, întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public, pentru împrumuturi, garantul prezintă copia contractului de acordare a garanței și copia contractului de împrumut.

 

Modificările în HG nr.1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, care au fost aprobate de Executiv în cadrul ședinței din 15 martie curent, au intrat în vigoare pe data de 12 aprilie, Hotărârea nr.132 fiind publicată în MO.

 

Obligația de prezentare în adresa Ministerului Finanțelor a rapoartelor, precum și structura și termenii de prezentare, este stabilită și pentru Banca Națională a Moldovei, băncile cu capital integral sau majoritar public care au obligații sub formă de depuneri bănești, pentru unitățile administrativ-teritoriale, întreprinderile de stat/municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public, prin HG nr.132/2023 fiind aprobate și instrucțiunile de completare a rapoartelor aferente împrumuturilor oferite, depozitelor artase și garanțiilor acordate.

 

Reiterăm, documentul poate fi consultat în MO nr.122-125 din 12 aprilie 2023.