Partenerul privat va fi obligat să suporte cel puțin 50% din riscurile comerciale
13.04.2023

Indiferent de forma parteneriatului public-privat (PPP), partenerul privat este obligat să suporte cel puțin 50 la sută din riscurile comerciale, iar durata maximă a contractului în continuare nu poate fi mai mare de 50 de ani, stabilește proiectul modificărilor la Legea nr. 179/2008, autorul căruia este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost examinat și susținut în cadrul ședinței Executivului din 12 aprilie. Scopul declarat al documentului este excluderea lacunelor de ordin legislativ și normativ.

 

Astfel, din obiectele PPP pot fi excluse întreprinderile de stat/municipale sau societățile comerciale, din profitul net al cărora pot fi acoperite cel mult 30% din investițiile planificate pentru realizarea contractului de parteneriat, deoarece, în cazul în care acestea înregistrează profit și dispun de management eficient, iar managementul entității este resposabil pentru eșecurile economice ce pot fi prevăzute, ÎS pot fi modernizate de sine stătător, generând venituri suplimentare în bugetul de stat.

 

Încă o modificare se referă la finanțarea investițiilor, care se va realiza în cadrul PPP integral din resurse financiare asigurate de partenerul privat, care va investi mijloace proprii sau atrase de la instituții bancare. Contribuția acestuia se va realiza potrivit reglementărilor stabilite pentru ajutorul de stat, utilizarea finanțelor publice, a celor specifice domeniului de activitate al partenerului public.

 

Totodată, contribuția partenerului public va fi exprimată în asumarea unor obligații ce țin de etapele premergătoare realizării proiectului (elaborarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizelor, autorizațiilor necesare; cheltuieli de expertiză, proiectare etc.) constituirea anumitor drepturi (de superficie, servitute sau de folosință asupra bunurilor atribuite la proprietatea de stat) etc.

 

Legea nr. 179/2008 va fi suplinită cu norme ce vor reglementa efectuarea plăților în cadrul PPP. Potrivit proiectului, plata redevenței stabilită în contract se va efectua din veniturile obținute în anul precedent, până la finele semestrului I al anului în curs, iar neexecutarea de partenerul privat a achitărilor în termen poate deveni motiv de rezoluțiune a contractului. Dacă aceasta este întreprinsă pe durata realizării investiției, sumele datorate de către partenerul public celui privat urmează a fi calculate ținând cont de minimumul dintre valoarea de piață stabilită de un evaluator independent și valoarea stabilită în funcție de cheltuielile de capital suportate de către partenerul privat până la momentul rezoluțiunii, fără costurile de finanțare aferente, iar sumele penalității nu vor depăși valoarea lucrărilor executate.

 

Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament. Prevederile acestuia vot intră în vigoare la data publicării legii în MO, iar procedurilor de atribuire a PPP în curs de desfășurare la data punerii acesteia în aplicare li se va aplica Legea nr. 179/2008 în vigoare la data inițierii procedurii.