Actul de achiziţie a serviciilor de locaţiune va fi exclus din lista formularelor de strictă evidență
15.04.2024

Pe data de 12 aprilie 2024 Parlamentul a aprobat în I lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017. Documentul vizează excluderea din lista documentelor primare cu regim specialstabilită în art. 12 din legea prenotată și care se întocmesc conform formularelor tipizate a actului de achiziţie a serviciilor de locaţiune și a cheltuielilor aferente.

 

Astfel, contribuabilul de sine stătător va putea să-și elaboreze formularul pentru documentarea achizițiilor activelor şi serviciilor de locațiune de la furnizori cetățeni în funcție de posibilitățile și necesitățile proprii, fără a utiliza formulare tipizate.

 

Scopul urmărit prin proiect este excluderea cheltuielilor suplimentare la contractarea de la persoanele fizice (cetăţeni) a serviciilor de locaţiune şi achiziţionarea activelor, fără a fi necesar de a procura formulare sau de a solicita seria şi diapazonul de numere pentru imprimarea respectivelor documente.

 

Amintim, prin Hotărârea Guvernului nr. 294/1998 în sarcina Serviciului Fiscal de Stat este pusă tipărirea centralizată a unor formulare tipizate de documente primare cu regim special, inclusiv a actului de achiziție a serviciilor de locațiune și a cheltuielilor aferente. Formularul a fost aprobat prin Ordinul MF nr. 88/2008 și se întocmeşte în cazul achiziţiilor de locaţiune şi refacturare a serviciilor aferente de la persoanele fizice, neînregistrate în calitate de întreprinzători, în două exemplare de către locatar/arendaș.

 

Proiectul de lege urmează a fi examinat și aprobat în lectura II.