Serviciul Fiscal de Stat va comunica anual autorității competente a statului strain informații de natură financiară cu privire la conturile deschise și/sau închise de rezidenții altor state participante la schimbul automat de informații conform Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare. Transmiterea informațiilor va avea loc până la data de 30 septembrie a anului calendaristic următor pentru informațiile aferente anului calendaristic precedent.
Prevederile au fost aprobate de Parlament, care a votat în lectură finală astăzi, 31 martie 2023, proiectul de lege privind implementarea Acordului.
Totodată, SFS va recepționa anual de la autoritățile competente ale statelor străine informațiile cu privire la conturile rezidenților deschise și/sau închise în instituțiile financiare din acele state de către rezidenții RM. Lista jurisdicțiilor participante urmează a fi ajustată de Ministerul Finanțelor.
Autoritatea fiscală națională va asigura stabilirea formei și modului de prezentare de către instituțiile financiare raportoare a informației cu privire la conturile financiare; verificarea și constatarea în cadrul controalelor fiscale efectuate a corectitudinii raportării informației de către instituțiile raportoare; elaborarea recomandărilor, instrucțiunilor și ghidurilor tehnice pentru instituțiile financiare privind implementarea Standardului comun de raportare etc.
După intrarea în vigoare a proiectului de lege, obligația de furnizare către SFS a informației în conformitate cu noile prevederi și în limitele Acordului multilateralde către entitățile raportoare se va regăsi și în Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor.
Totodată, documentul prevede și sancționarea instituțiilor financiare raportoare pentru încălcarea prevederillor legale. Astfel, neprezentarea, prezentarea tardivă sau necorespunzătoare de către raportori la SFS a informației necesare se sancționează cu amendă de la 3000 la 5000 de lei pentru fiecare tip de informație, dar nu mai mult de 120000 de lei pentru toată informația neprezentată sau prezentată tardiv; depunerea declarațiilor false sau nerespectarea modului de completare a fiecărui tip de informație – cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 de lei pentru fiecare astfel de caz etc.
Potrivit documentului, informațiile obținute de către SFS se atribuie la secretul fiscal vor fi utilizate exclusiv în scopul efectuării schimbului automat de informații. Funcționarii fiscali cărora le-au devenit cunoscute aceste informații vor fi obligați să păstreze confidențialitatea datelor, cu excepția cazurilor de executare a obligațiilor prevăzute de lege.