Redenumirea Legii privind comerțul electronic
06.04.2023

Legea nr. 284/2004 privind comerțul electronic este redenumită în Legea privind serviciile societății informaționale. Subiecți ai raporturilor aferente furnizării de servicii ale societății informaționale pot fi persoanele fizice și juridice, inclusiv străine, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, cu excepția persoanelor care desfășoară activitate în baza patentei de întreprinzător, precum și statul ca subiect de drept, care participă la raporturile aferente furnizării respectivelor servicii în calitate de furnizori și destinatari, precum și intermediari în raporturile aferente furnizării acestor servicii.

 

Potrivit noilor prevederi, intermediar este persoană fizică sau juridică care oferă subiecților raporturilor aferente furnizării de servicii ale societății informaționale servicii legate de organizarea și administrarea sistemelor informaționale și rețelelor de comunicații electronice în cadrul raporturilor aferente furnizării de servicii ale societății informaționale, inclusiv servicii de obținere, transmitere și stocare a informației în formă electronică. Obiectele raporturilor au rămas aceleași – bunurile ce pot fi înstrăinate  conform prevederilor legale; lucrările și serviciile.

 

Sunt abrogate formele stabilite anterior pentru încheierea contractelor în acest domeniu (în conformitate cu prevederile Legii nr. 91/2014 privind semnătura electronică şi documentul electronic sau sub altă formă, cu utilizarea mijloacelor electronice), dar și articolul ce reglementa regimul juridic al contractelor încheiate prin mijloace electronice. În continuare acestea cad sub incidența legislaţiei civile.

 

Totodată, noțiunea de comerț electronic este inclusă în Legea nr.231/2010 cu privire la comențul interior, care este definit drept activitate de comerț, care presupune vânzarea bunurilor, executarea lucrărilor și/sau prestarea serviciilor, desfășurată prin intermediul mijloacelor electronice, mijloacelor de comunicație la distanță, contractelor încheiate la distanță. Modificările stabilesc și condiții ce țin de prezentarea notificării activității de comerț în cazul unităților comerciale de tipul celor de la poziția 32 din anexa nr. 5 la Legea prenotată.

 

Noile prevederi au intrat în vigoare ieri, 5 aprilie 2023, odată cu publicarea în MO a Legii nr.60/2023 pentru modificarea unor acte normative (stimularea comerțului electronic).