Condițiile de exercitare a activității de întreprinzător de către GȚ vor fi modificate
07.04.2023

Faţă de gospodăria țărănească care a depășit suprafața de 150 ha și numărul de animale stabilit în anexa cu care urmează a fi completată Legea nr. 1353/2000 privind gospodăriile țărănești (de fermier) și nu și-a executat obligația de reorganizare se aplică regimul fiscal similar persoanele juridice care desfășoară activitate în domeniul agriculturii, pentru întreaga perioadă începând cu 1 ianuarie anului următor în care s-a constatat această depășire.

 

În cadrul ședinței secretarilor de stat a fost examinat proiectul de lege ce vizează modificarea condițiilor de exercitare a activității de întreprinzător de către gospodăriile țărănești. Documentul elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare se consideră a fi pregătit pentru avizare/expertizare și consultări publice.

 

Potrivit notei proiectului, analizând suprafața terenurilor agricole declarate de către gospodăriile țărănești (GȚ) în cererile de acordare a subvențiilor s-a constatat că circa 8% dintre acestea dețin terenuri cu o suprafața mai mare de 150 ha, înregistrându-se și gospodării cu o suprafața de teren ce depășește 10 000 ha,  ceea ce denotă, indirect, că acestea au depășit cadrul unei afaceri în care este utilizată munca membrilor unei familii și nu este justificată o protecție deosebită din partea statului.

 

Astfel, Legea nr. 1353/2000 poate fi suplinită cu anexa ce va limita suprafața terenurilor (inclusiv pe culturi) și numărul animalelor care pot fi deținute de GȚ (pe specii). De exemplu, autorii propun ca din suprafața maximală (150 ha) de culturile cerealiere să ocupe până la 40 ha, cele pomicole sămânțoase și sâmburoase – câte 8 ha fiecre, nuciferele – până la 10 ha, vița de vie soiuri de masă – până la 10 ha, iar pentru vin – până la 20 ha etc.

 

Totodată, numărul maximal de animale întreținute de o GȚ va constitui până la 200 capete de bovine, dar nu mai mult de 50 capete vaci mulgătoare, până la 300 capere de porcine, nu mai mult de 350 familii de albine etc.

 

Proiectul de lege vine și cu modificarea modului de ținere a evidenţei şi de raportare a GȚ, fiind propus ca acestea să cadă sub incidența Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 și indicaţiilor metodice aprobate de către Ministerul Finanţelor.

 

Conform dispozițiilor tranzitorii din document, în cazul în care suprafaţa terenurilor şi mărimea altor bunuri, inclusiv arendate, ale GȚ nu asigură utilizarea preponderentă în cadrul acesteia (mai mult de 50 la sută anual) a muncii personale a membrilor ei, în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi gospodăria poate fi reorganizată în personă juridică. Totodată, în cadrul reorganizării GȚ subiectul, căruia i-au fost transmise drepturi şi obligaţii de către GȚ deţinătoare a statutului de plătitor de TVA, se consideră înregistrat în calitate de subiect impozabil, iar responsabilitatea pentru obligațiile fiscale ale GȚ reorganizate trece către succesor.