Străinii angajați la distanță în RM vor fi scutiți de plata asigurărilor obligatorii
07.04.2023

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care a fost aprobat în prima lectură de Parlament, conține reglementări ce vizează și particularitățile activității de muncă a unor categorii de străini în contextul dezvoltării afacerilor la distanță în RM. Aceste prevederi vor fi incluse în Legea nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, care va fi suplinită cu normele prezentate în continuare.

 

Astfel, străinul care a fost luat la evidență inițială cu atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) cu sau fără eliberarea actelor de identitate, fără prezența acestuia pe teritoriul RM va fi în drept să presteze muncă fără obținerea unei vize, a dreptului de aflare sau de ședere provizorie, fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a unui permis de ședere provizorie.

 

Totodată, persoana va îndeplini cumulativ un șir de condiții, iar în cazul în care la inițierea raporturilor de muncă sau pe durata acestora solicitantul nu îndeplinește cel puțin una dintre acestea, persona va pierde dreptul să beneficieze de regimul facilitar și va putea să desfășoare munca în condițiile general stabilite.

 

Potrivit proiectului, lucrătorul imigrant urmează să dețină numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) și identitatea electronică în condițiile legii; să nu nu se afle și nu se va afla pe durata prestării muncii pe teritoriul RM pentru o perioadă care depășește dreptul de ședere în condițiile Legii nr. 200/2010;nu dețină calitatea de rezident al RM în condițiile Codului fiscal și să presteze munca în baza contractului individual de muncă încheiat în forma de document electronic semnat cu semnătura electronică calificată.

 

Pentru atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice străinilor aflați în afara RM prin utilizarea mijloacelor electronice și a sistemelor informaționale integrate, urmează a fi suplinită și Legea nr. 242/2010 cu privire la taxele consulare. Astfel, în lista obiectelor impunerii se va regăsi și atribuirea străinului a IDNP, cuantumul taxei constituind 100 lei.

 

Intervenții sunt propuse și în Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale și Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, în fiecare dintre acestea fiind stipulat că, la respectarea condițiilor descrise supra, străinii nu vor avea obligația asigurării obligatorii nici în sistemul public de asigurări sociale, nici de asigurare obligatorie de asistență medicală.

 

Prevederile urmează a fi puse în aplicare peste trei luni de la data publicării legii aprobate în MO.