Un nou proiect pentru creșterea competitivității ÎMM-urilor
07.04.2023

Digitalizarea serviciilor și controalelor de stat, revizuirea în continuare a actelor permisive și îmbunătățirea infrastructurii naționale a calității pentru a facilita exportul, reducerea poverii regulatorii asupra întreprinderilor, susținerea accesului la finanțare pentru întreprinderi prin garanții și consolidarea capacităților Fondului de Garantare a Creditelor, dezvoltarea ÎMMM-urilor și creșterea competitivității lor la export sunt obiectivele noului Proiect privind competitivitatea IMM-urilor, susținut de Grupul Băncii Mondiale. Acesta va fi implementat în perioada anilor 2023-2027 de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, bugetul Proiectului constituind $50 mil.

 

Proiectul va contribui la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizarea serviciilor G2B, va oferi IMM-urilor posibiliatea să sporească competitive și le va facilita accesul la finanțare, creșterea exporturilor moldovenești și crearea locurilor de muncă. 

 

Totodată, programul inițiat de ODA privind internaționalizarea ÎMM-urilor și pregătirea pentru export are drept scop susținerea întreprinderilor autohtone. Agenții economici deja pot depune aplicațiile on-line pe site-ul instituției pentru a beneficia de suport pentru internaționalizarea afacerilor. Programul va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de portofoliu și va consolida capacitatea Fondului de Garantare a Creditelor.