Comerțul interior: ajustarea cadrului normativ secundar
11.04.2023

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a revizuit proiectul inițial al hotărârii de Guvern, prin care urmau a fi aprobate nouă regulamente ce urmau să contribuie la punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.231/2010 cu privire la comerțul interior, în special cele aprobate prin Legea nr.17/2021. Respectiv, în ședința Executivului din 12 aprilie va fi prezentat un alt document, care, în viziunea autorilor, va exclude ambiguitățile de implementare și existența normelor juridice concurente.

 

Astfel, Cabinetul de miniștri va examina:

  • Regulile de desfăşurare a activității de comerţ
  • Regulile specifice de desfăşurare a comerţului în pieţe
  • Regulamentul privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor
  • Regulamentul sanitar pentru unităţile comerciale ce practică activitate de comerț cu produse alimentare
  • Regulamentul sanitar pentru unităţile de alimentaţie publică.

 

Acestea, urmând a fi aprobate într-un singur document, vor substitui opt Hotărâri de Guvern adoptate în anii 1996-2011, normele cărora sunt deja depășite.

 

Având în vedere că autoritățile administrației publice centrale, autoritățile cu funcții de reglementare și control, persoanele fizice și juridice, indiferent de forma de proprietate, urmează să-și aducă actele normative în concordanță cu noile prevederi, este propusă punerea în aplicare a normelor peste 6 luni din data publicării hotărârii în MO.

 

Detalii ce țin de fiecare regulament vom reveni după publicarea documentului.