Banca Mondială prognozează сreșterea economică a Republicii Moldova
11.04.2023

În Prognoza actualizată a creșterii economice a regiunii Europei și Asiei Centrale, publicată de Banca Mondială (BM) a fost revizuit indicatorul de creștere economică a Republicii Moldova. Astfel, aceasta este majorată și poate fi cu 0,2 p.p. mai mare decât cea indicată în prognoza din ianuarie curent, consituind 1,8%. Totodată, pentru 2024, indicatorul se menține la nivelul de 4,2%, iar în 2025 se prognozează o creștere cu 4,1%. Reamintim, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova consideră că anul acesta economia Moldovei va crește cu 2%.

 

Potrivit experților BM, inflația în Moldova în 2023 va fi de 14,1% (prognoza Ministerului Finanțelor  – 14%), deși s-au depus eforturi pentru atenuarea impactului crizelor regionale prin regimuri de impozitare și măsuri de politică monetară oportune. Consumul privat a fost constrâns de reducerea veniturilor disponibile a gospodăriilor și a investițiilor private din cauza incertitudinilor și a condițiilor financiare dificile.

 

Rata inflației se va diminua în anii următori – până la 6,2% în anul 2024 și 4,9% în anul 2025, dacă scăderea puterii de cumpărare a gospodăriilor va putea fi atenuată, menținând în același timp ritmul reformelor, care vizează abordarea unor problem, cum ar fi nivelul scăzut al productivității, deficiențe structurale și manageriale în cadrul întreprinderilor de stat, concurență neloială etc.

 

Experții BM consideră că creșterea economică în Europa și Asia Centrală în acest an va fi în medie de 1,4%.