Achizițiile publice: pragurile valorice nu vor depăși cele fixate în Acordul privind achizițiile publice al OMC
11.04.2023

Până la 26 aprilie 2023 Ministerul Finanțelor, autorul proiectului hotărârii de Guvern ce ține de aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.74/2021 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, este în așteptarea propunerilor șo obiecțiilor asupra documentului, care a fost propus pentru consultări publice.

 

Proiectul conține modificări esențiale, acestea stabilind expres că domeniul de aplicare a Legii prenotate nu va include serviciile de interes general fără caracter economic. Totodată, având în vedere că este propusă excluderea prevederii potrivit căreia, în cazul în care tratatul internațional la care RM este parte stabilește alte norme decât cele prevăzute de respectiva lege, se aplică normele tratatului international, Legea nr.74/2020 uremază a fi suplinită cu noi prevederi.

 

Potrivit proiectului, Guvernul urmează să evalueze o dată la doi ani necesitatea ajustării pragurilor prevăzute de lege1 și, după caz, să propună Parlamentului revizuirea lor, iar pragurile valorice nu vor putea depăși pragurile fixate în Acordul privind achizițiile publice al Organizației Mondiale a Comerțului.

La data intrării în vigoare a acestora Agenţia Achiziţii Publice va publica pe pagina sa oficială web respectivele praguri fixate.

 

Autorii vin cu redacția actualizată a prevederilor ce țin de achiziții mixte care cuprind aceeași activitate, suplinesc legea cu reglementări ce se referă la achiziții mixte care cuprind mai multe activități, la contracte şi concursuri de soluţii care includ aspecte de apărare și securitate, atribuite sau organizate conform unor norme internaţionale, cu norme ce vor reglementa contractele încheiate între entități contractante etc.

 

Proiectul poate fi consultat aici, iar propunerile de perfecționare a prevederilor acestuia pot fi expediate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea documentului: Căinăreanu Sergiu (șef Direcția achiziții publice) Tel . 022 26 27 02 / Email : sergiu.cainareanu(at)mf.gov.md

___________________________________________

1 Art.1

(1) Prezenta lege se aplică contractelor de achiziții de bunuri, lucrări sau servicii în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, cu excepția celor specificate în cap. III, a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, este egală cu sau mai mare decât următoarele praguri:

a) pentru contractele de achiziții de bunuri și servicii, precum și pentru concursurile de soluții – 800000 de lei;

b) pentru contractele de achiziții de lucrări  – 2000000 de lei;

c) pentru contractele de achiziții care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice enumerate în anexa nr. 2 – 1000000 de lei.