Ținem cont de modificările operate în Forma IPC21
20.03.2023

Prima perioadă de prezentare a formularului tipizat (Forma IPC21) Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate, modificat prin Ordinul nr.25/2023 al Ministerului Finanțelor, este luna februarie 2023. Respectiv, termenul-limită de prezentare a formei actualizate a IPC21 expiră la 27 martie. În continuare precizăm aspectele de care urmează să țină cont contabilii la completarea Declarației IPC21.

 

Astfel, este modificată denumirea formularului tipizat – Darea de seamă (forma IPC21) este redenumită în Declarația (forma IPC21).

 

Totodată, în preambulul Declarației IPC21 a fost inclusă concretizarea denumirii rubricii Corectarea datelor persoanei asigurate, inclusiv pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal”. Includerea cuvântului inclusiv va permite contribuabililor să efectueze corectarea datelor persoanei asigurate (altele decât cele ce țin de baza de calcul a contribuției de asigurări sociale  (plăți salariale și alte recompense) și contribuțiile de asigurări sociale calculate), declarate anterior eronat în tabelul nr.2 din Declarația IPC21. Respectiv, corectarea va putea fi efectuată nu doar pentru perioada (luna) care anterior a fost supusă controlului fiscal, dar și pentru alte perioade, fără a completa integral Declarația IPC21. Modificarea simplifică procesul de efectuare a corectărilor, precum şi aduce certitudinea că nu vor fi comise alte  erori în datele declarate inițial corect.

 

Astfel, pentru a declara corectările în datele nefinanciare ale persoanei asigurate (în cazurile în care cele reflectate anterior conțin erori (spre exemplu, codul funcției, perioada de activitate, categoria persoanei asigurate etc.) în tabelul nr.2 din Declarația IPC21, entitatea urmează să bifeze rubrica „Corectarea datelor persoanei asigurate, inclusiv pentru o perioadă supusă anterior controlului fiscal”, aplicând în căsuța respectivă semnul „√”. 

 

Totodată, având în vedere că, din 1 iulie 2019, calculul și plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă achitate din mijloacele BASS se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din structura tabelului nr.2 al Declarației IPC21 au fost excluse rândurile 2, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 3, 3.1, 3.2, 3.3 și 3.4.

 

Notă: în revista „Contabilitate și audit” din luna martie, care va ieși de sub tipar în zilele imediat următoare, va fi publicat articolul „Detalii cu privire la noile tipuri ale Dării de seamă/Declaraţiei IPC 21”, în care sunt prezentate regulile de care este necesar să ţină cont contribuabilul la prezentarea noului tip de Declaraţie IPC21.

 

Totodată, modificările operate în OMF nr.94/2020 prin Ordinul nr.25/2023 au drept scop ajustarea formularului IPC21 la noile prevederi ale art.901 alin.38 din Codul fiscal, care au intrat în vigoare în urma modificărilor operate prin Legea nr.356/2022 pentru modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pe anul 2023).

 

Potrivit acesora, sursă suplimentară de venit impozabil, din care urmează a se efectua reținerea finală a impozitului pe venit la sursa de plată (la cota de 12%), sunt veniturile obținute de către persoanele fizice sub formă de dobânzi şi/sau creștere de capital de la valorile mobiliare de stat. Suma creșterii de capital urmează a fi determinată conform art.40 alin.(7) din CF.

 

Respectiv, a fost completată structura tabelului nr.1 din formularul tipizat al Declarației IPC21 cu rândul 23, în care instituțiile financiare sunt obligate să  declare venitul achitat în folosul persoanelor fizice sub forma de dobânzi și/sau creștere de capital de la valorile mobiliare de stat, precum și impozitul pe venit aferent (la codul sursei de venit VMS). Achitarea impozitului pe venit se efectuează la codul ECO 111220 „Impozit pe venitul reținut la sursa de plată”.