Noi forme de ținere a adunării generale a asoțiaților în cadrul SRL
20.03.2023

În cazul înstrăinării/dobîndirii părții sociale în cadrul unei societăți cu răspundere limitată, în funcție de modalitatea semnării actului juridic ce atestă faptul, acesta se prezintă la organului înregistrării de stat:

a) în formă electronică, semnat cu semnătura electronică avansată calificată a părților, sau,

b) prin depunere de către părți personal sau prin reprezentanții acestora împuterniciți prin procura autentificată în modul stabilit de lege, în cazul semnării cu semnătura olografă.

 

Parlamentul a votat în lectura a II poiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (total 11 legi), înclusiv în Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată.

 

Documentul vine cu intervenții și în modul de desfășurare a adunării generale a SRL. Astfel, în cazul în care actul de constituire a societății va prevede acest fapt, adunarea generală a asociaților poate fi ținută cu prezența asociaților; prin corespondență; prin mijloace electronice sau mixtă, fiind îmbinate formele enumetare anterior.

 

Pentru asigurarea aplicării prevederilor indicate supra, Legea nr.135/2007 este suplinită cu articolul ce reglementează particularitățile desfășurării adunării generale prin mijloace electronice.

 

Respectiva hotărâre poate fi aprobată doar de către adunarea generală a asociaților și doar în raport cu adunările ulterioare și pentru o perioadă care să cuprindă cel mult următoarea adunare generală ordinară anuală. Participarea la lucrările acesteia prin mijloace electronice va fi asigurată de societate prin transmisiunea în timp real a adunării generale sau comunicarea bidirecțională în timp real, care permite asociaților să se adreseze de la distanță pe parcursul desfășurării adunării generale; sau aplicarea unui sistem de vot, altul decât votul prin corespondență, înainte sau în cursul adunării generale, care nu necesită desemnarea de către asociați a unui reprezentant care să fie prezent fizic la adunare.

 

Societatea care, conform statutului, prevede forma ținerii adunării generale prin mijloace electronice va prevedea și cerințele privind mijloacele electronice utilizate pentru participarea asociaților la ea, asigurând identificarea asociaților și a reprezentanților asociaților, precum și pentru securitatea comunicării electronice.

 

Alte detalii vom prezenta la momentul punerii în aplicare a noilor prevederi.