Majorarea neîntemeiată a costurilor produselor și serviciilor va fi sancționată
09.06.2023

Obținerea veniturilor prin reflectarea necorespunzătoare a unor costuri de producție, a prețului de vânzare al mărfii, bunurilor, volumului de lucrări efectuate în construcții și a tarifelor la serviciile prestate, nerespectându-se astfel actele normative care reglementează formarea și aplicarea prețurilor în relațiile economice cu autoritățile publice, se sancționează cu o amendă în mărime de la 10% până la 20% din echivalentul acestor venituri, stabilește proiectul pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, votat de Parlament în I lectură.

 

 Potrivit documentului, în baza deciziei adoptate de Curtea de Conturi sau de autoritatea administrativă de inspectare financiară din subordinea Ministerului Finanțelor, aceste venituri, precum și amenzile aplicate se vor percepe în bugetul de stat.

 

Totodată, și aplicarea adaosului comercial ce depășește limita stabilită de actele normative care reglementează formarea prețurilor de comercializare a produselor social importante se va sancționa cu o amendă în mărime de la 10% până la 20% din suma ce depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită, aplicată persoanelor cu funcție de răspundere, iar întreprinderilor care desfășoară activitatea de întreprinzător – în mărime de la 40% până la 60% din suma ce depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită.

 

Proiectul prevede că, în cazul în care amenda va fi achitată în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmânării deciziei de sancționare, atât persoanele cu funcție de răspundere, cât și întreprinderile care au fost sancționate, beneficiază de o reducere de 50% din suma amenzilor aplicate.

 

Punerea în aplicare a prevederilor actului normativ este propusă din data publicării acestuia în MO.