Regimul fiscal al fondurilor de pensii facultative
09.06.2023

La 11 iunie intră în vigoare modificările operate în Codul fiscal prin Legea nr.96/2023. Potrivit acestora, serviciile legate de administrarea fondurilor de pensii facultative sunt scutite de TVA fără drept de deducere, în noua redacție a căruia noțiunea de „fonduri nestatale calificate de pensii” va fi substituită ce cea de „fonduri de pensii facultative”.

 

Potrivit documentului, se consideră fonduri de pensii facultative (în continuare – Fonduri) cele create și care activează în baza Legii nr. 198/2020. Amintim, Legea prenotată stabilește că Fondul nu dispune de personalitate juridică, este constituit prin contract de societate civilă încheiat în formă scrisă, care funcţionează pe baza principiului de finanţare prin capitalizare numai în scopul furnizării pensiilor facultative.

 

Totodată, se abrogă restricția prevăzută prin Legea nr. 1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale Codului fiscal, potrivit căreia până la intrarea în vigoare a noii legi privind fondurile facultative de pensii, prevederile art.69 alin.(2) şi (3) din CF nu se aplică.

 

Astfel, la momentul punerii în aplicare a modificărilor, regimul fiscal al Fondul instituit în străinătate prevede că vărsămintele făcute de angajator în numele lucrătorului sau de lucrătorul însuşi în fondul de pensii pensii facultative se deduc din venitul lui brut, în limitele ce nu vor depăși 15% din venitul câştigat de acesta în anul fiscal. Totodată, vărsămintele în fondul de pensii facultative instituit în străinătate făcute de un lucrător cetăţean al Republicii Moldova sau de un lucrător cetăţean al unui stat străin, a cărui durată a activităţii de muncă în Republica Moldova se presupune că nu va depăşi 5 ani, se deduc din venitul lui brut, în limita indicată supra.

 

Totodată, Fondurile sunt excluse din lista entităților de interes public, care cad sub incidența Legii contabilității nr.113/2007, precum și de la derogările stabilite de alin. (5) art.15 din aceeași Lege.

 

Legea nr.96/2023 vine cu modificări și la Codul Contravențional, fiind stabilită lista exhaustivă a acțiunilor ce constituie încălcare a legislației privind activitatea Fondurilor, precum și mărimea sancțiunilor ce pot fi aplicate pentru aceste încălcări.