Pensionarii deținători de patentă nu vor achita prima de asigurare medicală în sumă fixă
23.03.2023

Încă o prevedere, aprobată prin Legea nr.356/2022 (politica fiscală și vamală pe anul 2023), a fost modificată, pentru unele categorii  de plătitori fiind revizuită obligația de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

 

Pe data de 22 martie au intrat în vigoare prevederile Legii nr.40 pentru modificarea unor acte normative, prin care în alin. (4) al art. 23 din Legea nr.1593/2002  a fost restabilită lit. d). Amintim, aceasta a fost exclusă din 1 ianuarie 2023, iar drept rezultat, începând cu anul curent persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii și pensionarii, care sunt și deținători ai patentei de întreprinzător, au fost incluse în categoria persoanelor obligate să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

 

Revenirea la prevederile anterioare scutește persoanele fizice care, concomitent, fac parte din categoriile de persoane neangajate, asigurate de Guvern, persoane cu dizabilităţi și pensionari (proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract, și titularii de patentă de întreprinzător), dar și din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, de achitarea respectivei prime.

 

Legea nr.40/2023 prevede că persoanele care au achitat primă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2023 sunt în drept să solicite restituirea acesteia, procedura urmând a fi stabilită de Guvern. La momentul aprobării procedurii vom reveni cu detalii.