Condițiile de angajare a lucrătorilor migranți vor fi revizuite
28.03.2023

Particularitățile activității de muncă ale unor categorii de străini vor fi reglementate de noile prevederi ale Legii nr. 200/2010, intervențiile la care sunt preconizate prin proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, numit și pachetul de legi pentru dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova.

 

Documentul este elaborat de Ministerul Economiei și Digitalizării, a obținut avizul Guvernului RM și deja a fost înregistrat în Parlament.

 

Potrivit proiectului, străinul care a fost luat la evidență inițială cu atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) cu sau fără eliberarea actelor de identitate, fără prezența acestuia pe teritoriul RM este în drept să presteze muncă fără obținerea unei vize, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie, fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a unui permis de ședere provizorie cu condiția îndeplinirii cumulativă a anumitor condiții.

 

Astfel, lucrătorul imigrant urmează să dețină numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) și identitatea electronică; să nu se afle și nu se va afla pe durata prestării muncii pe teritoriul RM pentru o perioadă care depășește dreptul de ședere în condițiile stabilite de Legea nr.200/2010; să nu dețină calitatea de rezident fiscal al RM.

 

Încă o condiție este ca munca să fie prestată în baza contractului individual de muncă încheiat în forma documentului electronic semnat cu semnătura electronică calificată.

 

Proiectul mai stabilește că, dacă la inițierea raporturilor de muncă sau pe durata acestora solicitantul nu îndeplinește cel puțin una din condițiile indicate supra, acesta nu este în drept să beneficieze de regimul prevăzut. În acest caz, migrantul va fi în drept să desfășoare munca în condițiile generale.