Activitatea independentă: consultarea publică a noilor formulare
06.04.2023

Despre inițierea procesului de elaborare de către Serviciul Fiscal de Stat a formularelor tipizate aferente activității independente publicația noastră a comunicat anterior, iar astăzi prezentăm proiectul ordinului SFS cu privire la aprobarea Registrului de evidență a procurărilor și Avizul de plată a impozitului pe venit pentru persoanele fizice-cetățeni ce desfășoară activitate independentă. Documentul a fost propus de autoritatea fiscal pentru consultări publice, care vor dura pănă la 20 aprilie 2023.

 

În nota proiectului se constată că, la 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare prevederile Legii pentru modificarea unor acte normative nr.356/2022, cu excepția unor prevederi care intră în vigoare pe parcursul anului 2023. Prin Legea nominalizată au fost operate modificări la capitolul 102 al titlului II din Codul fiscal, potrivit cărora s-a simplificat mecanismul de raportare al persoanelor fizice ce desfășoară activitate independent, din 1 iulie 2023 fiind exclusă obligația de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit (forma AI17).

 

Prin proiectul ordinului SFS se propune aprobarea:

  • Avizului de plată a impozitului pe venit care are ca scop calcularea obligației fiscale a contribuabilului aferentă impozitului pe venit din activitatea independentă
  • Registrului de evidență a procurărilor pentru persoanele fizice care desfășoară activitate independentă care are ca scop ținerea evidenței a procurărilor de bunuri/mărfuri de către persoanele fizice care desfășoară activitate independentă.

 

Propunerile asupra proiectului pot fi expediate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea acestuia: Elisaveta Țăruș (e-mail elisaveta.tarus(at)sfs.md), număr telefon 022 823438.