Cuantumul defalcărilor în buget din profitul net al întreprinderilor de stat și celor municipale (în continuare – ÎS) nu poate depăși cuantumul profitului net de la sfârșitul perioadei de gestiune plus profitul nerepartizat al anilor precedenți, minus orice pierdere a anilor precedenți şi minus sumele depuse în capitalul de rezervă în conformitate cu Legea nr.246/2017 cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală şi statutul întreprinderii, stabilește proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, votat în lectură finală de Parlament.
Astfel, norma citată supra suplinește prevederile Legii prenotate, care va stabili și obligativitatea formării de către respectivele entități a capitalului de rezervă, care va constitui cel puțin 10% din capitalul social al întreprinderii și urmează a fi creat prin defalcări anuale din profitul net (nu mai puțin de 5%) până la atingerea mărimii prevăzute de statutul întreprinderii. Capitalul de rezervă poate fi utilizat doar pentru acoperirea pierderilor întreprinderii şi/sau la majorarea capitalului social al acesteia.
Totodată, organele de control ale ÎS sunt stabilite comitetul de audit (în cazul entităților de interes public) și comisia de cenzori pentru celelalte entități. În acest sens, în Legea nr.271/2017 privind auditul situațiilor financiare indică expres că cuantumul retribuției muncii membrilor comitetului de audit se stabilește de către fondator/adunarea generală al entității de interes public.
Încă o prevedere cu care este completată Legea nr.246/2017 ține de componența consiliului de administrație al întreprinderii de stat, în care pot fi incluși membri independenți selectați în conformitate cu Regulamentul privind modul de selectare a membrilor consiliului de administrație, comitetului de audit pentru entități de interes public și a comisiei de cenzori al întreprinderilor de stat. În cazul reprezentanților statului, desemnați în componența organelor indicate, împuternicirile acestora vor înceta din ziua suspendării și/sau încetării raportului de serviciu în cadrul autorității publice, care l-a desemnat.