Perspectivele Parcurilor iudistriale
17.04.2024

Bunurile domeniului privat al statului sau al unității administrativteritoriale pot fi transmise în comodat persoanelor juridice în scopul creării parcului industrial (PI) conform prevederilor Legii nr. 182/2010 cu privire la parcurile industriale, prevede proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, scopul acestuia fiind eficientizarea PI. Documentul a fost examinat și a obținut avizul Guvernului astăzi, 17 aprilie.

 

Astfel, posibilitatea înstrăinării cu titlu gratuit în procesul privatizării a bunurilor domeniului privat al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale pentru crearea PI va fi exclusă din Legea nr.121/2007.

 

Potrivit proiectului, suplimentar la infrastructura de producție (oficii administrative și hale industriale) și infrastructura tehnico-edilitară, pe teritoriul parcului industrial (PI) pot fi amplasate:

  • instituții financiare, obiecte de marketing și publicitate, obiecte de alimentație publică, necesare desfășurării activităților de bază ale rezidenților;
  • instituții de învățământ;
  • parcuri științifice și inovaționale, acceleratoare, laboratoare pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare;
  • săli polivalente pentru conferințe științifice și alte evenimente;
  • instalații de gestionare a deșeurilor (cu excepția depozitării acestora).

Totodată, documentul prevede reformularea scopurilor principale ale PI și introducerea obiectivelor proprii parcurilor „eco-industriale”; reglementarea activității acestora în funcție de profil și genurile desfășurate de către rezidenți pe teritoriul parcurilor; revizuirea modului de administrare a PI create în baza bunurilor proprietate publică etc.

 

Documentul propune clasificarea PI în trei categorii, în funcție de activitățile rezidenților. Astfel, Tipul A ar putea fi atribuit PI, în cadrul cărora sunt desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent producție industrială și valorificare a cercetărilor științifice și/sau dezvoltărilor tehnologice. PI de Tipul B sunt parcurile specializate, unde sunt desfășurate doar una dintre activitățile economice permise pe teritoriul acestuia (tehnologiilor digitale, creative, informației și telecomunicațiilor etc.). Platformele Industriale Multifuncționale, unde pot fi desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent mică producție la nivel local, li se va atribui Tipul C.

 

Proiectul stabilește că, categoria „parcuri industriale de Tipul A” pentru cele 10 parcuri existente la data de 1 ianuarie 2024 va fi atribuită fără a fi necesară introducerea modificărilor respective în Hotărârile de Guvern de instituire a acestora, iar a altor categorii – conform procedurii de obținere a titlului de parc industrial, prevăzută în Legea nr. 182/2010.

 

Scopul documentului este eficientizarea activității și administrării parcurilor industriale din Republica Moldova, precum și facilitarea tranziției către industria 4.0 și instituirea noilor parcuri populate de întreprinderi cu potențial de creștere și inovare, se spune în nota proiectului.

 

Documentul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament.