Pulsul lunii decembrie

Politica fiscală şi vamală adoptată în lectură finală

 

La 19 decembrie 2019, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală politica fiscală şi vamală pentru anul 2020. Modificările operate în Codul fiscal şi în alte acte normative, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, sunt examinate în prezentul număr al revistei1.

 

În lectură finală au fost adoptate, de asemenea, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020, care nu conţin modificări principiale, în comparaţie cu legile aplicate în anul 2019.

 

Calcularea amortizării
în scopuri fiscale: variante alternative

 

Ca şi în anul 2018, în anul 2019 agenţii economici pot alege metoda de calculare a amortizării şi cheltuielilor pentru reparaţia proprietăţii conform art. 26 şi 27 din CF (în vigoare la 31.12.2018) sau conform art. 261 din CF (în vigoare la 31.12.2019).

 

În cazul aplicării metodei „vechi”, contribuabilii se pot conduce de Regulamentul privind evidenţa şi calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale, aprobat prin HG nr. 289/2007. Modul de aplicare a metodei „noi“ este examinat în prezentul număr al revistei2.

 

Cât priveşte noul Catalog al mijloacelor fixe, acesta va fi definitivat în anul următor.

 

CNAS explică modul de plată a primei zile de concediu medical

 

Conform precizărilor CNAS, pentru prima zi a concediului medical care se suprapune cu ziua de muncă în care a fost eliberat certificatul de concediu medical se plăteşte salariul, şi nu indemnizaţia, iar indemnizaţia pentru următoarele 4 zile se achită din mijloacele proprii ale angajatorului. Începând cu a 6-a zi de incapacitate de muncă, indemnizaţia se stabileşte de către CNAS şi se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat3.

 

Tichetele de masă: noi elemente de impozitare

 

În anul 2019, angajatorii nu au avut obligaţia de a achita careva impozite salariale din valoarea tichetelor de masă, acordate salariaţilor în limita stabilită de legislaţie (35 – 45 lei).

 

Însă, începând cu 1 ianuarie 2020, vor intra în vigoare modificările privind majorarea (de la 45 la 55 lei) valorii nominale maxime a tichetelor de masă, stabilită de legislaţie, şi calcularea contribuţiilor de asigurări sociale de la valoarea tichetelor de masă (la angajator – 18 %, la angajat – 6 %).

 

Comentariile suplimentare la acest subiect sunt expuse în prezentul număr al revistei4.

 

Dragi cititori,

 

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, redacţia revistei „Contabilitate şi audit” Vă adresează cele mai sincere felicitări şi urări de bine.

 

Sănătate, bunăstare, voie bună şi noroc! Fie ca dragostea şi liniştea sufletească, credinţa şi optimismul să Vă însoţească mereu!

 

Ne exprimăm convingerea că în noul an 2020 eforturile noastre comune vor contribui la prosperarea în continuare a profesiei contabile.

 

Crăciun fericit!

La mulţi ani!

 


1 Vezi p. 6.

 

2 Vezi p. 12.

 

3 http://cnas.md/libview.php?l=ro&idc=360&id=5073&t=/Mass-media/Noutati/Precizari-importante-pentru-agentii-economici

 

4 Vezi p. 6 şi p. 87.