Prevederile Ordinului SFS nr. 427/2018 cu privire la stabilirea modului, structurii și termenelor de prezentare a informației de către subiecții nominalizați în art. 92 și art. 22611 din Codul fiscal (în continuare – Informație) vor fi ajustate la reglementările aprobate prin…
Noi precizări ce țin de plățile pentru poluarea mediului au fost incluse în Baza generalizată a practicii fiscale. Acestea au fost aprobate prin Ordinul SFS nr. 191/2025 care poate fi consultat în continuare.
30.4.2 Survine oare obligația de achitarea taxei pentru mărfuri…
La 1 aprilie 2025 intră în vigoare prevederile Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, care stabilește cadrul normativ privind efectuarea decontărilor aferente operaţiunilor de plată pe teritoriul Republicii…
Stabilirea unei metode unice de calculare, aprobare şi ajustare a tarifelor pentru serviciile prestate beneficiarilor de către Instituția Publică „Cadastrul Bunurilor Imobile” (în continuare –IP CBI) sunt scopurile Hotărârii Guvernului nr. 130/2025. Documentul a fost publicat…
Obiect al impunerii cu taxă de stat va deveni și depunerea contestațiilor de către operatorii economici în cadrul procedurilor de achiziție publică. În parlament este înregistrat proiectul de lege prin care se propune modificarea Legii nr. 213/2023 taxei de stat și a Legii…
Peste 12 luni concesiunile de lucrări şi cele de servicii vor fi efectuate conform Legii nr. 22/2025. Aceasta este publicată în MO din 27 martie și are drept scop simplificarea și detalierea procedurilor de atribuire a respectivelor contracte și sporirea eficienței…
Modificările aprobate la unele legi ce reglementează funcționarea și competențele Autorității Naționale de Integritate (ANI), a inspectorilor de integritate, fortificarea activității acestora, precum și drepturile și obligațiile subiecților declarării averii și intereselor…
Autoritatea fiscală a actualizat prin Ordinul SFS nr. 187/2025 Baza generalizată a practicii fiscale. Astfel, este precizat modul de completare a dării de seamă în cazul în care există diferență dintre suma stabilită ca plată către buget și suma care urmează să fie rambursată…
Dobânda legală de întârziere în efectuarea plăților este cea la care are dreptul creditorul pentru întârzierea în efectuarea plăților, care reprezintă rata de referință plus 9 puncte procentuale în condițiile prevăzute de art. 942 alin. (2) din Codul civil1.
Noțiunea este…
Întreprinderile micro și mici din sectorul agricol pot accesa finanțare în condiții avantajoase prin intermediul Programului Facilitatea de Creditare în Agricultură (FCA), implementat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Finanțelor și Oficiul de…