„e-Cerere Eşalonarea penalităţii la BASS”
27.06.2024

Casa Națională de Asigurări Sociale reiterează că a implementat pentru plătitori de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat serviciul public electronic „e-Cerere Eşalonarea penalităţii la BASS”. Acesta reprezintă metoda electronică de comunicare dintre plătitorii de contribuţii la BASS şi CNAS şi are drept obiectiv automatizarea procesului de solicitare  a eşalonării stingerii datoriilor la majorări de întârziere (penalităţi) şi încheierea acordului între autoritate şi plătitor.

 

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (5) și alin. (6) al Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, plătitorii la bugetul asigurărilor sociale de stat care au calculate și neachitate majorări de întârziere (penalități) pentru neplata în termen a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii și nu au datorii la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a amenzilor pot beneficia, la solicitare, de eșalonarea stingerii datoriilor la majorările de întârziere (penalități) pe parcursul anului bugetar în curs, cu condiția că transferă integral și în termen suma obligațiilor curente la bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Cererea de eșalonare a plăților poate fi depusă online aici de toate categoriile de plătitori de contribuții la BASS cu utilizarea semnăturii electronice.

 

La accesarea serviciului  electronic „e-Cerere Eşalonarea penalităţii la BASS” se efectuează redirecționarea la pagina de autentificare a portalului acces.cpas.md.

Pentru depunerea cererii Eșalonare a stingerii datoriilor majorărilor de întârziere (penalităților) față de BASS este necesară parcurgerea următoarelor etape:

•  Autentificarea pe portalul acces.cpas.md.

•  Selectarea compartimentului „e-Cerere Plătitorii de contribuţii la BASS” din „Cabinetul personal”.

•  Selectarea tipului cererii „e-Cerere Eșalonare a stingerii datoriilor majorărilor de întârziere (penalităților) față de BASS” şi completarea acesteia.

•  Semnarea electronică şi expedierea cererii.