eDNC: Portalul documentelor normative în construcții
01.02.2024

Portalul eDNC va deveni unica resursă informațională oficială privind actele normative în construcții, cu excepția celor care trebuie publicate în MO și care vor fi puse la dispoziție spre accesare prin referință la site-ul web www.legis.md pe care poate fi accesat și vizualizat Registrul de stat al actelor juridice.

 

Ieri, 31 ianuarie, Guvernul a aprobat regulamentul privind funcționarea și administrarea Sistemului informațional „Portalul documentelor normative în construcții”.

 

Noua resursă va asigura accesul cetăţenilor, arhitecţilor, proiectanţilor, diriginţilor de şantier, responsabililor tehnici şi altor specialişti în construcţii, avocaţilor şi juriştilor, producătorilor de materiale de construcţii, funcţionarilor din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale la baza de date a documentelor normative în construcţii, valabile pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv şi participarea acestora la examinarea şi avizarea proiectelor de documente normative în curs de elaborare, se menționează în nota de întemeiere a documentului.

 

Prin intermediul SIA eDNC va fi asigurat accesul rapid la actele normative în construcţii, acesta devenind un punct unic de plasare şi consultare a proiectelor de documente în domeniu, iar cunoașterea prevederilor legale va contribui la sporirea calităţii construcţiilor.

 

Proprietar al Portalului eDNC este statul, deținător – Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, administrator tehnic – Instituția Publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”.

 

Drepturile și obligațiile participanților la SIA eDNC, structura acestuia, sistemul de gestiune a conținutului informational etc. pot fi consultate aici.

 

Dezvoltarea, implementarea și menținerea funcțională din ziua dării în exploatare a portalului va fi realizată din contul mijloacelor financiare alocate pentru finanțarea Sistemului de documente normative în construcții.