Ancheta de conjunctură: prognozele mediului de afaceri
01.02.2024

Potrivit opiniei managerilor entităților respondente la Ancheta de conjunctură, realizată de Biroul Național de Statistică în trimestrul IV al anului 2023, în trimestrul I/2024 se estimează:

  • relativa stabilitate a activității economice și a numărului de salariați;
  • creșterea moderată a prețurilor produselor și mărfurilor, în special în construcții;
  • scăderea moderată a veniturilor din vânzări.

 

Ancheta reflectă așteptările administratorilor intreprinderilor mari, mici, mijlocii și micro din diferite sectoare ale economiei.

 

Astfel, sunt prognozate scădere moderată a situației economice (în funcție de genurile de activitate, sold conjunctural constituie de la -5,4% până la -8,8%), precum și a veniturilor din vânzări (cuprinse între -4,3% în comerțul cu amănuntul și -13,7% în industria prelucrătoare); relativă stabilitate a numărului de salariați (diminuarea numărului angajaților poate constitui de la -1,2% în comerț până la -2,9% în construcții). Totodată,  prețurile la produse ar putea spori în medie cu 8,8% (în industria prelucrătoare – cu 7,7%, în comerț – cu 8,3%, în construcții – cu 10%).

 

Rezultatele sondajului denotă că, în funcție de mărimea întreprinderii, diminuarea/creșterea indicatorilor prezentați supra va fi mai mica pentru entitățile mari, sporind treptat pentru agenții economici clasificați drept ÎMM-uri.

 

Cifre și detalii suplimentare pot fi consultate aici.