SFS confirmă acceptarea cererilor în cadrul Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
05.02.2024

Serviciul Fiscal de Stat confirmă că, deja acceptă cererile contribuabililor de rambursarea taxei pe valoare adăugată în cadrul Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, iar angajații autorității vor depune efort maxim pentru efectuarea rambursării în termenul stabilit.

 

Autoritatea fiscală precizează că, prin Legea nr.444/2023, a fost extinsă perioada pentru care agenții economici ce activează în domeniul agriculturii sunt în drept să beneficieze de rambursarea taxei în cadrul Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, acesta fiind extins până în lina iunie 2024 inclusiv.

 

Astfel, producătorii agricoli sunt în drept să-și exercite dreptul la rambursare a TVA pentru perioadele fiscale cuprinse în perioada aprilie 2022 – iunie 2024.

 

Modificarea respectivă a fost efectuată întru diminuarea impactului negativ al creșterii prețurilor la inputuri și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, precum și al diminuării drastice a prețurilor de achiziție la produsele agricole pe piețele internaționale.

 

În acest sens, Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul ordinului care include o serie de modificări în scopul aducerii în concordanță a prevederilor Regulamentului privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli, aprobat prin OMF nr.3/2023, cu prevederile Legii nr.444/2023 în partea ce ține de perioada de rambursarea a TVA, precum și a modului de determinare a sumei pasibile rambursării reieșind din indicatorii care participă în suma spre rambursare.

 

Proiectul regulamentului în prezent să află la etapa de consultare publică și estimativ urmează a fi aprobat în decursul săptămânii curente.