FGDSB: informarea deponenților devine obligatorie
06.02.2024

Regulamentul cu privire la informarea deponenților de către Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar și instituțiile membre, aprobat de Consiliul de administrație al Fondului de garantare a depozitelor (FGDSB) prin Hotărârea nr. 05/1/2023, va fi aplicat din 1 aprilie 2024.

 

Astfel, atât FGDSB, cât și instituțiile membre, vor utiliza orice mijloc disponibil pentru informarea publicului-țintă – de la desfășurarea atelierelor de lucru, training-urilor și participarea la evenimentele privind educația financiară până la comunicarea directă (prin telefon sau e-mail). Structura informației va fi determinate în funcție de grupul pentru care este oferită (bănci, deponenți, autorități din sectorul financiar, mass-media etc.). Totodată, și instituțiile emebre sunt obligate să furnizeze informații privind garantarea depozitelor pe paginile sale web, verbal, la interacțiunea direct a angajaților cu clienții, precum și prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanță și alte mijloace electronice.

 

Anexă la Regulament este formularul de informare a deponenților, care precizează că, nivelul de acoperire a depozitului este stabilit la nivel de 100 mii lei moldovenești per deponent per bancă (suma se va dubla și va constitui 200 mii lei din 1 ianuarie 2025); în cazul deținerii contului comun cu altă persoană limita de 100 mii lei este aplicată separat pentru fiecare deponent; faptul că perioada de plată a compensațiilor cuvenite în caz de indisponibilizare a depozitelor plasate la bancă constituie 10 zile lucrătoare (care va fi diminuată până la 7 zile din 1 ianuarie 2025) etc.

 

Potrivit Regulamentului, cel puțin o dată la trei ani, FGDSB va realiza sondaje de măsurare a nivelului de informare a populației privind garantarea depozitelor, în scopul ajustării strategiei de informare.

 

Documentul a fost publicat în MO din 1 februarie 2024.

 

Notă. Potrivit datelor publicate, la situația din 30 septembrie 2023 resursele disponibile ale FGDSB au depășir 1,11 mld. lei. Volumul depozitelor garantate au atins nivelul de 19,05 mld. lei, iar a depozitelor onorate – 50,25 mld. lei.