Transporturile rutiere: sunt publicate ajustările în legislație
06.02.2024

Modificările aprobate în Codul transporturilor rutiere sunt publicate astăzi, 6 februarie, în MO. Punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 423/2023 pentru modificarea unor acte normative1 (ajustarea legislației în domeniul transporturilor rutiere) este divizată în timp (unele norme vor intra în vigore la 7 martie 2024, altele – din 1 iulie curent, 1 ianuarie 2025, 1 ianuarie 2026 etc.).

 

În continuare punctăm unele prevederi ale Legii nr. 423/2023. Astfel, peste 30 de zile va fi exclusă noțiunea „foaie de parcurs” din Codul transporturilor rutiere și, respectiv, anularea acestui act de strictă evidență obligatoriu la momentul de față pentru documentarea curselor.

 

Este stabilită fiscalizarea acestui domeniu de activitate prin introducerea sistemului informațional „e-Bilet” sau sistemele de vânzare proprii, interconectate acest sistem. Potrivit legii prenotate, până la lansarea SIA, vânzarea biletelor se va realiza la casele de bilete ale autogărilor, de către operatorii de transport rutier care deservesc rutele/cursele, prin intermediul terminalelor speciale și/sau al agențiilor de vânzare a biletelor, iar în lipsa acestora – de către conducătorul auto sau de către taxator, cu eliberarea bonurilor fiscale.

 

Printre principalele intervenții menționăm și:

  • revizuirea atribuțiilor și competențelor ANTA
  • diminuarea listei documentelor necesare la bordul unității de transport
  • completarea listei noțiunilor cu noi definiții (capacitatea maximă și minimă de îmbarcare a autobuzului/autocarului; orar de circulație; stație publică intermodală sau multimodală etc.)
  • reglementarea expresă a atribuțiilor autorităților locale de nivelul I și nivelul II la organizarea transportului rutier contra cost
  • excluderea contradicțiilor privind modul de atribuire a serviciilor regulate în cazul expirării autorizațiilor de transport
  • reglementarea relațiilor, inclusiv financiare, dintre operatorii de transport rutier și prestatorii de servicii de autogară
  • revizuirea politicii tarifare în domeniul transporturilor rutiere și serviciilor conexe
  • stabilirea Listei încălcărilor privind regimul de muncă și de odihnă al conducătorilor auto și nivelul de gravitate a acestora etc.

__________________________________________________________________________

1 Codul transporturilor rutiere

Legea nr. 131/2007 privind siguranța traficului rutier

Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.