Rata de bază, diminuată cu 0,5 p. p.
07.02.2024

În cadrul ședinței din 6 februarie 2024, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat prin vot unanim diminuarea ratei dobânzii de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt de la 4,75% (aprobată la 7 noiembrie 2023) până la nivelul de 4,25 la sută anual.

 

Totodată, au fost micșorate și ratele de dobândă:
  a) la creditele overnight – de la 6,5% până la nivelul de 6,25 la sută anual;
  b) la depozitele overnight – de la 2,75% la nivelul de 2,25 la sută anual.

 

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă a fost menținută la nivelul de 33,0 la sută din baza de calcul, la fel ca și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă (43,0 la sută din baza de calcul).

 

Potrivit regulatorului, inflația anuală a coborât până la nivelul de 4,2% în decembrie 2023 sau cu 4,4 p.p. față de septembrie, fiind puțin mai joasă decât s-a așteptat. Abaterea nesemnificativă a fost cauzată, în principal, de scăderea neanticipată a tarifului la energie electrică în luna noiembrie și de reflectarea în statistică a compensațiilor acordate populației pentru resurse energetice în perioada rece a anului.