Combaterea practicilor fiscale dăunătoare prin eficientizarea și perfecționarea mecanismelor privind schimbul de informații; elaborarea prevederilor și recomandărilor privind prevenirea utilizării abuzive a tratatelor; îmbunătățirea transparenței fiscale prin raportarea reciprocă și implementarea efectivă și oportună a mecanismului de soluționare a litigiilor între jurisdicții sunt cele partu Standarde Minime BEPS (Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor) care se vor regăsi în Convenţia între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Federale Germania pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe proprietate.
Astăzi, 7 februarie, Executivul a aprobat componența nominală a delegației oficiale împuternicite să negocieze proiectului Convenției.
Amintim, la momentul de față între Moldova și Germania aplică, din 1 ianuarie 1996, prin succesiune Acordul pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor și proprietății semnat cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste la 24 noiembrie 1981, care nu conține modificările la Modelul Convenției fiscale efectuate de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, la inițiativa părții moldovenești, Statele Contractante vor negocia o nouă Convenţie, aceasta fiind considerată mai oportună față de includerea modificărilor în Acordul nominalizat.
Convenția conține prevederi referitor la cotele de impozitare a dividendelor, dobânzilor și royalty, criteriile de determinare a rezidenței fiscale a unui contribuabil și ce Stat Contractant va avea dreptul de a-l impozita reieșind din tipul venitului obținut de către acesta, reglementări privind procedura amiabilă, modul de efectuare a schimbului de informații între autoritățile competente, oferirea asistenţei în colectarea impozitelor etc., menționează autorii proiectului.
Prima rundă de negocieri urmează a fi desfășurată la Chișinău în perioada 19-23 februarie 2024.
Notă: În prezent Republica Moldova aplică 52 de Convenţii pentru evitarea dublei impuneri. Respectivele tratate pot fi consultate aici.