BNM a aprobat valoarea comisioanelor percepute pentru procesarea plăților efectuate cu cardul
08.02.2024

Banca Națională a Moldovei a publicat în MO de astăzi, 8 februarie, Hotărârea nr. 23 ain 29 ianuarie 2024 a Comitetului executiv al BNM, prin care au fost aprobate modificări la Hotărârea BNM nr. 180/2019. Noile prevederi sunt puse în aplicare din data publicării.  

 

Potrivit acestora, sunt majorate comisioanele percepute de Banca Națională a Moldovei pentru plățile procesate în sistemul de decontare pe bază brută în timp real și sistemul de compensare cu decontare pe bază netă. Valoarea maximă a documentului de plată acceptat de sistemul de compensare cu decontare pe bază netă din partea participanților, care anterior constituia 500 mii lei, de astăzi este plafonată în funcție de participanți: transferurile P2P – la 5000 lei, iar documentele de plată P2B, B2P, P2G – la 100 mii lei.

 

Totodată, BNM și prestatorii de servicii de plată vor percepe comisioane pentru plățile P2P doar dacă valoarea cumulativă lunară a plăților per plătitor va depăși 100 mii lei. Comisionul maxim va consitui 0,5% din valoarea tranzacției de peste 10 mii lei (până la această sumă lunară comisionul nu se percepe), dar nu mai mult de 5 lei per tranzacție.

 

În funcție de categoria comerciantului, sunt stabilite și plafoanele maxime ale comisioanelor pentru plățile P2B procesate în sistemul de plăți instant. Unele dintre acestea au intrat în vigoare astăzi, altele se vor aplica din 1 ianuarie 2026.

 

Valorile concrete ale comisioanelor pot fi consultate în MO nr. 58-60 din anul curent.