BNM a aprobat formularele de raportare pentru OCN
12.02.2024

La 1 iulie 2024 va fi pusă în aplicare noua Instrucțiune cu privire la raportarea organizațiilor de creditare nebancară (în continuare – OCN). Documentul a fost aprobat de Banca Națională a Moldovei (BNM) prin Hotărârea nr. 15 din 19 ianuarie curent și este publicată în MO din 8 februarie.

 

Portivit acesteia, OCN vor fi obligate, începând cu perioada de raportare a trimestrului III din anul curent, să întocmească şi să prezinte BNM rapoarte specifice cu privire la situația financiară și activitatea acestora. Rapoartele vor fi elaborate în conformitate cu cerințe aprobate prin Instrucțiunea publicată și  Standardele Naționale de Contabilitate.

 

Per total sunt aprobate 10 rapoarte1 și instrucțiunile de completare a acestora.  În dările de seamă trimestriale și anuale, care urmează a fi prezentate BNM în format electronic, vor fi reflectate operaţiunile şi situaţia financiară a OCN (inclusiv a sucursalelor acestora).

 

Având în vedere că, potrivit prevederilor Legii nr. 214/2023, BNM poate modifica, abroga, total sau parțial, actele normative adoptate de Comisia Națională a Pieței Financiare în partea în care prevederile acestora se aplică societăților de asigurare sau reasigurare, sucursalelor societăților de asigurare sau reasigurare din statele terţe, intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări, Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, asociaţiilor de economii şi împrumut, birourilor istoriilor de credit şi organizaţiilor de creditare nebancară și/sau reglementează atribuțiile Comisiei în raport cu entitățile respective, BNM, prin Hotărârea nr.16 (de asemenea publicată în MO din 8 februarie), abrogă Instrucțiunea CNPF nr. 52/6/2015 cu privire la raportarea organizațiilor de microfinanțare. Ultima perioadă de raportare conform formularelor aprobate prin aceasta este trimestrul II al anului 2024.

_________________________________________

1 Rapoarte trimestriale, prezentate până la data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare:

  • Detalii de identificare (anexa nr.1)
  • Bilanțul specific (anexa nr.2);
  • Raportul privind venituri şi cheltuieli (anexa nr.3);
  • Raportul privind capitalul propriu (anexa nr.4);
  • Raportul privind fluxuri de numerar (anexa nr.5);
  • Raportul privind clasificarea activelor și pasivelor divizate pe sectoare instituționale, pe rezidenți/nerezidenți și pe valute (anexa nr.6);
  • Raportul privind creditorii organizației de creditare nebancară (anexa nr.7);
  • Raportul privind date generale (anexa nr.8);

 

Raportul cu privire la portofoliul de credite nebancare acordate/leasing financiar acordat (anexa nr.9) – se prezintă până la data de 30 a lunii următoare perioadei de raportare;

 

Raportul privind deținătorii (anexa nr. 10) – se prezintă până la data de 30 aprilie a anului următor la care se referă informațiile.