În vederea aplicării corecte a mecanismului de prestare și achitare a serviciilor comunale și necomunale, ce urmează a fi stabilit prin regulamentul cu privire la prestarea și achitarea acestor servicii, furnizorii/ prestatorii/operatorii vor asigura asistența tehnică necesară gestionarilor/ asociațiilor de proprietari din condominium, prevede proiectul documentului propus pentru consultări publice de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Potrivit autorilor proiectului, regulamentul va deveni un ghid pentru administratorii blocurilor locative în vederea bunei gestionări și exploatării acestora. Actul normativ va stabili mecanismul de prestare și achitare a serviciilor livrate, modul de repartizare a diferențelor dintre indicațiile contorului instalat la branșamentul condominiului sau al unei părți din bloc și cele ale echipamentelor de măsurare instalate la unități în cazul furnizării apei potabile și a energiei termice pentru încălzirea apei.
Diferențele dintre indicațiile echipamentului de măsurare vor fi repartizate de către asociație/ gestionar, după caz furnizor/prestator/operator de servicii, intermediar la decontări, doar în condițiile în care, pe parcursul lunii, în rețelele comune nu s-au produs scurgeri. În cazul în care acestea au fost constatate în unitățile din bloc, diferența va fi achitată de proprietarii apartamentelor în care sunt contoare și sigilii deteriorate. Totodată, necontorizate vor fi considerate apartamentele în care sunt instalate echipamente de măsurare ce nu corespund cerințelor tehnice sau acestea nu sunt legalizate în RM, sau nu deține buletin valabil de verificare metrologică.
Drepturile și obligațiile consumatorului în cazul debranșării sau deconectării de la serviciile comunale, la reconstruсția/extinderea unității, formulele de calcul aplicate pentru calcularea volumului serviciului prestat de asemenea sunt incluse în proiect.
Opiniile și propunerile părților interesate sunt acceptate până la 21 februarie 2024.