Sporirea numărului micilor producători și stimularea investițiilor în producția locală prin oferirea noilor oportunități financiare, dar și de instruire a mediului de afaceri sunt scopurile proiectului programului elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va fi și autoritatea de implementare a Programului.
Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului de sprijin al micilor producători a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 12 februarie.
În sensul programului, mic producător este întreprinderea din industria prelucrătoarele cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 mil. lei și un număr de până la 9 angajați (cu excepția următoarelor activități economice: Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice; Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate; Fabricarea produselor din tutun; Fabricarea armamentului şi muniţiei și explozivilor; Fabricarea vehiculelor militare de luptă; Baterea monedelor).
Potrivit documentului, programul va include trei componente:
- Informare și promovare. Prevede ghidarea micilor producători în domeniul antreprenoriatului (informare, acordarea suportului consultativ și cursuri de formare antreprenorială);
- Suport financiar nerambursabil. Presupune acordarea unui grant în valoare de maxim 70% din costul proiectului investițional și nu poate depăși suma de 500 mii lei per beneficiar;
- Monitorizare și evaluare. Ține de realizarea proiectelor investiționale, identificarea și reducerea riscurilor care pot conduce la situații de criză, stabilirea tacticii de comunicare cu beneficiarii de granturi, precum și evaluarea impactului acestora.
Eligibile în cadrul programului vor fi cheltuielile pentru imobilizări corporale (instalații, utilaje, instrumente, echipamente etc.); imobilizări necorporale (certificate de calitate; francize; aplicații software etc.); achiziția de materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere și serviciile de dezvoltare a afacerii.
Implementarea programului este preconizată pentru 36 de luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern. Bugetul estimativ anual constituie 20 mil. lei (respectiv, 60 mil. lei pentru întreaga perioadă), cu posibilitatea de a fi extins atât ca termen, cât și financiar cu sprijinul donatorilor.
Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.