Regimul fiscal al finanțării participative
15.02.2024

Începând cu data de 1 martie 2024, data punerii în aplicare a Legii nr. 181/2023, reţinerea impozitului în mărime de 6% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente  va deveni obligație și a furnizorilor de servicii de finanțare participativă. Modificarea a fost operată în art. 901 alin. (37) din Codul fiscal. Amintim, la momentul actual respectivul impozit este reținut de către bănci, asociaţiile de economii şi împrumut şi emitenţii de titluri de creanță și obligațiuni.

 

Totodată, serviciile de finanțare participativă prestate de furnizorii acestora, similar altor servicii financiare, vor fi scutite de TVA fără drept de deducere (potrivit prevederilor art. 103 alin. (1) pct. 12)).

 

Precizăm, finanțarea participativă este o modalitate alternativă de accesare la fondurilor de capital de către întreprinderi și startupuri, pentru care accesul la sursele de finanțare tradițională este limitat. Astfel, prestatorii de servicii de finanțare participativă vor putea selecta sectoarele/ entitățile care necesită finanțare și vor acorda acestora mijloace financiare.  Acestă modalitate de finanțare reprezintă un proces de intermediere financiară, în cadrul căreia, prin intermediul platformelor electronice, dezvoltatorii proiectelor de afaceri pot accesa servicii de finanțare participativă, acumulând mijloace financiare din partea mai multor investitori (persoane fizice și juridice).

 

Menționăm, consultările publice asupra proiectului hotărârii Comisiei Naționale a Pieței Financiare, prin care urmează a fi aprobat Regulamentul privind autorizarea furnizorilor de servicii de finanțare participativă, s-au încheiat pe data de 22 ianuarie 2024.