Învățământul dual: noi reguli de compensare a cheltuielilor unității
15.02.2024

Camera de Comerț și Industrie a RM va elibera unităților în învățământul dual certificatul de conformitate, care va deveni un act necesar pentru compensarea cheltuielilor unității suportate pentru fiecare elev care a absolvit programul de formare profesională sau a promovat anul de studii în această formă de învățământ. Respectivul certificate va exclude necesitatea verificării de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a dosarului prezentat de unitate (cu excepția datelor financiare).

 

Ministerul Cercetării și Educației a elaborat proiectul hotărârii de Guvern ce prevede modificarea Regulamentului, prin care au fost aprobate condițiile de compensare a cheltuielilor instituțiilor de învățământ. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 12 februarie.

 

Proiectul vine cu includerea în Regulament a formulei de determinare a CAE – cuantumului alocației per elev instruit prin învățământ dual, absolvent al anului de studii în anul de gestiune. Acesta se va calcula drept raportul dintre mijloacele financiare aprobate în acest scop în bugetul de stat diminuate cu numărul confirmat de elevi absolvenți înmulțit la 400 lei per elev și raportat la numărul de elevi pentru care unitățile au obținut compensare.

 

Proiectul precizează că, vor fi acceptate cheltuielile suportate pe parcursul anului de studii (1 septembrie – 31 august). Totodată, cererea de compensare a cheltuielilor va fi respinsă în cazul în care datele prezentate de unitate vor fi eronate sau incomplete, precum și în cazul în care condițiile stabilite în Regulament nu vor fi respectate.