Particularitățile calculării și achitării contribuțiilor la BASS în anul 2024
15.02.2024

Pentru certificatele de concediu medical prezentate în anul 2024 pentru perioadele anului 2023 se stabileşte indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele angajatorului cu respectarea prevederilor legale şi se declară în luna în care s-a efectuat calcul în tabelul nr. 2 al Declaraţiei privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) cu utilizarea categoriilor persoanelor asigurate, după caz:

  • 15311 – Persoană care a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau accidente nelegate de muncă, achitată din contul angajatorului,
  • 15321 – Persoană care a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de un accident de muncă sau boală profesională, achitată din contul angajatorului şi se indică perioadele la care se referă.

 

Casa Națională de Asigurări Sociale a publicat în MO din 13 februarie curent Ordinul nr. 17-A, prin care au fost aprobate Particularitățile calculării și achitării contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în anul 2024.

 

Anterior publicația noastră a informat plătitorii la BASS despre aprobarea acestui ordin și pubicarea documentului pe pagina oficială a autorității. Astfel, în cazul în care încă nu ați reușit să examinați documentul, aveți posibilitatea să-l accesați aici.