Cererea de consum a populației rămâne în descreștere
16.02.2024

În luna noiembrie 2023 comerțul intern de bunuri cu amănuntul în prețuri comparabile s-a diminuat cu 8,2 mil. lei față de luna octombrie, iar în perioada ianuarie-noiembrie – 86,4 mil. lei (–1,4%), se constată în Raportul lunar privind evoluția social-economică a Republicii Moldova, publicat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Astfel, cererea de consum a populației se menține în scădere, fiind influențată de prețurile ridicate și diminuarea veniturilor reale. De la începutul anului 2023 în comerțul de bunuri cu amănuntul veniturile din vânzări au sporit cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului 2022. Fiind deflatate la Indicele Prețurilor de Consum, acestea au scăzut cu 1,4%, fapt ce sugerează că populația a achitat mai mult, dar cantitativ a consumat mai puțin în perioada analizată.

 

Cauzele reducerii consumului privat cu 3,9% sunt menținerea prețurilor înalte, erodarea veniturilor disponibile ale populației și înrăutățirea condițiilor de creditare în contextul înăspririi politicii monetare din anul precedent. Diminuarea cererii a contribuit cu -3,6 p.p. la dinamica PIB. Totodată, în comerțul cu ridicata și cu amănuntul VAB s-a diminuat cu 11% și a sustras 2 p.p. din evoluția PIB.

 

Potrivit Raportului, cheltuielile medii lunare de consum ale populației au constituit în medie 3712 lei per persoană.  În termeni nominali, acestea sunt cu 22,1% mai mari, însă în termeni reali s-au diminuat cu 5,1%. Aproape jumătate din veniturile disponibile ale populației sunt cheltuite pentru procurarea produselor alimentare.

 

În ianuarie-noiembrie 2023, volumul tranzacțiilor comerciale ale întreprinderilor s-a redus cu circa 17%, inclusiv cu circa 16% în luna noiembrie.

 

Cu toate acestea, în sectorul de prestare a serviciilor populației este înregistrată creșterea veniturilor cu 9,9%, în special în domeniul activităților de recreere, agrement, cazare și alimentație publică.