În forma SIMM20 vor fi operate modificări
19.02.2024

Ministerul Finanțelor comunică despre inițierea procesului de elaborare a ordinului cu privire la modificarea Ordinului Ministrului Finanțelor nr. 40/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Dării de seamă privind impozitul pe venitul agenților economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (forma SIMM20).

 

Propunerile și sugestiile părților interesate pot fi expediate până pe data de 22 februarie 2024 la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Dascaliuc Alexandru (Inspector principal, Direcția generală metodologia impozitelor și taxelor), număr telefon 022 82 33 95 /  e-mail:  alexandru.dascaliuc(at)sfs.md.

 

Amintim, regimul fiscal al agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) este aplicat, potrivit art. 541 din Codul fiscal, de agenţii economici care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA, cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), întreprinzătorilor individuali, precum şi agenţilor economici la care ponderea venitului pentru anul precedent din prestarea de servicii de consultanţă pentru afaceri şi management (pct. 70.22 din CAEM) este mai mare de 60% din venitul din vânzări. Totodată, obiectul impunerii (art. 542 din CF) constituie venitul determinat conform contabilității financiare obținut în perioada fiscală de declarare.