Drepturile și obligațiile membrilor consiliului și a organelor de control ale ÎS
12.04.2023

Astăzi, 12 aprilie, Guvernul a aprobat două acte normative ce țin de activitatea întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital majoritar de stat (în continuare – ÎS) – Regulamentul de selectare a candidaților pentru funcția de membru al consiliului și de remunerare a acestuia și  Regulamentul de selectare a candidaților pentru funcția de membru al comitetului de audit pentru entități de interes public cu capital de stat și al comisiei de cenzori/cenzorului al ÎS și condițiile de remunerare a acestora.

 

Regulamentele stabilesc modul de identificare, evaluare și selectare a membrilor pentru organele de conducere și control indicate supra, condițiile de eligibilitate a candidaților, criteriile de evaluare a acestora, elementele de confidențialitate, lista documentelor ce urmează a fi prezentate etc.

 

Fiecare act aprobat reglementează activitatea Comisiei de selectare a membrilor consiliului și comitetului de audit/comisiei de cenzori, drepturile și obligațiile respectivei Comisii, determină situațiile de conflict de interese.

 

Regulamentele prevăd și modul de contestare de către candidați a rezultatului concursului de selectare la fiecare etapă (prima – de evaluare a dosarelor și a doua – interviul), situațiile de extindere a termenului de desfășurare a concursurilor, de asigurare a transparenței etc.

 

Cu referire la remunerarea atât a membrilor organului de control al ÎS, cât și a membrilor consiliului acestora Regulamentele prevăd plata unei indemnizații lunare în sumă fixă, a unei componente variabile stabilite potrivit legislației din domeniu, dar și a recompensei anuale, care nu poate depăși plafonul de 1% din mărimea profitului net anual obținut de ÎS pentru toți membrii. Cuantumul recompense va fi individualizat pentru fiecare persoană care desfășoară activitate de reprezentare a statului, însă nu va depăși două salarii medii lunare pe societate pe anul precedent, în limita plafonului menționat.

 

Regulamentele vor fi puse în aplicare la data publicării în MO.