Plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă eficientă
22.02.2024

Potrivit informației publicate de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, reprezentanți mai multor rețele peco solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, pentru că această practică influențează negativ activitatea economică a companiilor. Propunerea a fost examinată în cadrul ședinței Grupului de lucru Stimularea și menținerea investițiilor private”.

 

La eveniment au participat Victor Parlicov, ministrul Energiei, directori de la ANRE, conducerea Consiliul Concurenței, reprezentanții companiilor Bemol, Petrom și Rompetrol, membri ai Asociației Investitorilor Străini în RM, Asociației Businessului European și  ai Camerei de Comerț Americane în Moldova.

 

Operatorii economici susțin că aplicarea Metodologiei de calculare a prețurilor la produsele petroliere (motorina şi benzina) complică situația pe piață, iar mai multe companii locale au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la principalele produse petroliere nu le acoperă costurile, iar scumpirea resurselor energetice a majorat costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

 

Ministrul Victor Parlicov a menționat că a fost permanent adeptul unei piețe petroliere libere, însă pe timp de criză plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă eficientă. La momentul de față statul nu își permite anularea plafonării, având în vedere că unele organe de control din Moldova încă nu au suficientă capacitate instituțională pentru a asigura un control corespunzător pe această piaţă şi nu pot stabili dacă operatorii nu stabilesc preturile coordonat.  

 

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să aprecieze situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor.

 

Noul mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.