BGPF: taxele rutiere
22.02.2024

Autoritatea fiscală a actualizat compartimentul Taxe rutiere din Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Ordinul nr. 66, emis de Serviciul Fiscal de Stat pe data de 21 februarie 2024, este publicat pe pagina oficială a autorității și oferă răspunsuri la cele 15 întrebări prezentate în continuare.

 

8.4.4.1 Care sunt cotele care se stabilesc cotele taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă totală, sarcină masică pe axă sau ale căror gabarite depăşesc limitele admise?

 

8.4.5.1 Cine calculează taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele ale căror masă totală, sarcină masică pe axă sau ale căror dimensiuni depășesc limitele admise?

 

8.2.6.6 Când se achită taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova?

 

8.2.6.8 Dacă, în urma inspecţiei tehnice periodice, autovehiculul a fost interzis în exploatare, taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova poate fi restituită?

 

8.4.3.1 Care este obiectul impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă totală, sarcină masică pe axă sau ale căror gabarite depăşesc limitele admise?

 

8.2.4.4 Care cotă urmează a fi aplicată pentru calcularea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova în cazul motocicletelor, mopedelor, scuterelor, motoretelor cu motor electric și autoturismelor complet electrice?

 

8.4.6.1 Când se achită taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă totală, sarcină masică pe axă, gabarite depăşesc limitele admise?

 

8.4.2.1 Care persoane sunt subiecţi ai impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă totală, sarcină masică pe axă sau ale căror dimensiuni depăşesc limitele admise?

 

8.2.7.5 Când se prezintă darea de seamă privind taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova?

 

8.2.7.10 În baza cărui formular, declară obligațiile fiscale aferente taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, întreprinderile individuale, gospodăriile țărănești (de fermier) al căror număr mediu anual de salariați, pe parcursul perioadei fiscale, nu depășește 3 unități și care nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA, începînd cu perioada fiscală aferentă anului 2021?

 

8.4.1.2 Este necesară deţinerea unei autorizaţii pentru ca autovehiculele înmatriculate şi/sau neînmatriculate în Republica Moldova a căror masă totală, sarcină masică pe osie sau ale căror gabarite depăşesc limitele admise să poată circula pe drumurile publice?

 

8.2.1.7 Ce se înţelege prin „moped, scuter, motoretă”?

 

8.2.1.8 Ce se înţelege prin „autoturism”?

 

8.2.1.9 Ce se înţelege prin „autovehicul pentru utilizări speciale pe şasiu de autocamion”?

 

8.2.1.10 Ce se înţelege prin motocicletă”?