Secretul comercial: reglementările au intrat în vigoare
22.02.2024

Normele privind protecția împotriva dobândirii, utilizării și divulgării ilegale de secrete comerciale au intrat în vigoare astăzi, 22 februarie 2024, fiind puse în aplicare prevederile Legii nr. 384/2023. Actul normativ reglementează noțiunea de secret comerical1, de dobândirea, utilizarea și divulgarea legală, precum și ilegală a acestuia, procedurile și acțiunile reparatorii în cazul utilizării contrar legii a respectivelor secrete etc.

 

Legea a fost aprobată ținând cont de faptul că secretele comerciale sunt bunuri ce țin de domeniul proprietății intelectuale și urmează să dispună de un sistem de reglementare separat, deoarece deținătorii acestor active dispuneau de posibilități restrânse în exercitarea drepturilor deținute. Astfel, sunt stabilite mecanismele cu caracter specific, care urmează să asigure nedivulgarea informațiilor vizate (în special cele ce vizează afacerile și tehnologiile utilizate, know-how etc.), fiind prevăzută răspunderea contravențională sau penală pentru utilizarea ilegală a secretului comercial.

 

Respectiv, deținătorii secretelor comerciale au obținut instrumente juridice de intervenție în sensul contracarării acțiunilor ilicite de utilizare a informației ce constituie secret comercial, de acces la justiție, de aplicare de instanță a măsurilor de încetare a acțiunilor ce prejudiciază confidențialitatea obiectului legii, de aplicare a măsurilor asiguratorii, de obținere a despăgubirilor etc.

__________________________________

1 Legea nr. 384/2023, art.2:

secret comercial – informațiile care îndeplinesc cumulativ următoarele cerințe:

a) sunt secrete în sensul că nu sunt, ca întreg sau astfel cum se prezintă ori se articulează elementele acestora, cunoscute la nivel general sau ușor accesibile persoanelor din cercurile care se ocupă, în mod normal, de tipul de informații în cauză;

b) au valoare comercială prin faptul că sunt secrete;

c) au făcut obiectul unor măsuri rezonabile, date fiind circumstanțele, luate de către persoana care deține în mod legal controlul asupra informațiilor respective, pentru a fi păstrate secrete.