Din 1 martie 2024 Serviciul Fiscal de Stat va utiliza formularul actualizat al Deciziei privind inițierea controlului (DIC). Ordinul nr. 54 al autorității fiscale, prin care au fost operate modificări la Ordinul nr. 245/2019, a fost publicat astăzi, 22 februarie, în MO.
Intervențiile țin de Instrucțiunea cu privire la modul de completare a formularului DIC și vin să stabilească proceduri unice de efectuare a controlului fiscal. Astfel, în DIC va fi indicat codul temeiului inițierii controlului din Sistemul informațional al SFS 002 pentru cel inițiat în baza evaluării riscurilor (până la momentul de față acest cod ținea de planul de control lunar conform riscurilor). Totodată, temeiurile sunt completate cu un cod nou – OP, acesta fiind indicat în cazul în care controlul va fi inițiat în baza ordonanței organului de urmărire penală.
Pct. 4 (Planificarea controlului) din Instrucțiune este completat cu Nota potrivit căreia, la inițierea cazului de control, în DIC se va indica:
a) pentru controalele fiscale planificate conform planului anual de control, la rubrica „Planificarea controlului” se va selecta „control planificat conform riscurilor”. Planificat? Da.
b) pentru controalele fiscale din listele de controale lunare și restul controalelor (la cererea agentului economic, controale faptice, operative, camerale, de contrapunere, etc.) la rubrica „Planificarea controlului” se va selecta – „control neplanificat prealabil”. Planificat? Nu.
Încă o precizare se referă la tipul impozitului/taxei/alte obligații aferente bugetului supuse controlului (pct.8 din Instrucțiune). Dacă anterior textul ,,Alte obligații” se referea la cazurile în care se efectuau verificări operative și/sau faptice efectuate inopinat, începând cu luna martie se vor indica cazurile în care se efectuează verificări parțiale, cele operative și/sau faptice efectuate inopinat, precum și verificările prin contrapunere.
Toate modificările operate în Ordinul nr.245/2019 pot fi consultate în MO nr. 76-78 din anul curent.