Un nou mecanism de indexare a pensiilor?
23.02.2024

Inițiativa legislativă ce prevede modificarea Legii nr. 156/1998 în sensul stabilirii coeficientului de indexare a pensiilor drept media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani (determinată de Guvern) este înregistrată în Parlament.

 

Autorii proiectului consideră necesară ajustarea modalității de indexare a pensiilor în contextul necesității susținerii cetățenilor vârstnici cu venituri mici în scopul sporirii protecției sociale a beneficiarilor de pensii. Potrivit formulei propuse, coeficientul de indexare la 1 aprilie 2024 ar urma să constituie 15,76% față de cel determinat conform prevederilor în vigoare (4,2%). Amintim, acesta reflectă rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

 

Potrivit notei proiectului, implementarea modificărilor necesită mijloce financiare care urmează a fi prevăzute în bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 după rectificare.

 

Menționăm, Legea finanțelor publice și a responsabilității bugetar–fiscale nr.181/2014 stabilește că, pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicarea decizii care conduc la reducerea veniturilor și/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget (art.17 alin. (2)).