Șase criterii de determinare a activului neutilizat
26.02.2024

Întreprinderea întocmește lista bunurilor neutilizate propuse pentru darea în locațiune în perioada anului următor. Determinarea activelor neutilizate care pot fi propuse pentru darea în locațiune în perioada imediat următoare a anului de gestiune se va efectua în baza rezultatelor inventarierii anuale, desfășurate conform actelor normative.

 

Modificările operate în Regulamentul cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate1 (în continuare – Regulament), aprobat prin HG nr. 483/2008, au fost publicate pe data de 23 februarie în MO. Având în vedere prevederile2 art. 56 alin. (1) din Legea nr. 100/2017, acestea vor fi puse în aplicare din 24 martie 2024.

 

Astfel, Regulamentul este completat cu capitolul I1, care va stabili criteriile, modul de determinare și aprobare a activelor neutilizate, precum și responsabilitatea pentru darea în locațiune a activelor întreprinderii de stat (ÎS).

 

Lista respectivelor bunuri va fi determinată de o comisie instituită prin ordinul administratorului entității ce cade sub incidența Regulamentului. Cele șase criterii aplicate pentru calificarea activului drept neutilizat sunt:

  • neutilizarea de lungă durată (mai mult de 1 an) în procesul de activitate sau conform destinației directe;
  • lipsa de lungă durată a volumelor de producere și comenzilor pentru unele active;
  • folosirea nerentabilă a activelor în legătură cu modificarea condițiilor de exploatare;
  • înlocuirea activelor cu altele mai performante;
  • inoportunitatea utilizării în continuare a activelor din cauza gradului avansat al uzurii fizice şi/sau morale;
  • surplusul activelor și deficitul de personal/comenzi pentru utilizarea și exploatarea lor. 

 

Totodată, este precizat și faptul că, în cazul bunurile aflate în gestiunea instituțiilor de învățământ superior publice pot fi date în locațiune prin decizii luate de Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională, inclusiv al reprezentantului Ministerului Finanțelor, cu avizul pozitiv al senatului aprobat cu votul a 2/3 din numărul membrilor acestuia. Un exemplar al deciziilor aprobate, în termen de 15 zile, se prezintă pentru cunoștință fondatorului instituției de învățământ cu anexarea copiei contractului semnat.

 

Noile reglementări stabilesc că, termenul contractului de locațiune a activelor neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare, cu excepția activelor din cadrul parcurilor industriale, poate constitui de la un an până la trei ani.

 

Având în vedere că, prin HG nr. 851/2023, în structura SI „Registrul patrimoniului public și administrării proprietății de stat” (SI RPPAPS) este prevăzută crearea subregistrului nr. 8 al contractelor de locațiune, arendă, comodat a bunurilor entităților cu capital de stat, până la punerea acestuia în exploatare subregistrul se va ține manual. 

 

Alte prevederi aprobate și abrogate prin HG nr. 68 din 31 ianuarie 2024 pot fi consultate în MO nr. 79-82.

_________________________________________________________________

1 Prevederile Regulamentului se extind asupra întreprinderilor de stat/municipale, autoritatății/instituţilor publice la autogestiune, societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public.

2 Legea nr. 100/2017, art. 56. Intrarea în vigoare a actelor normative

(1) Actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi anterioară datei publicării.